AKTUELNO

Stručnjaci kažu da će biti još potresa.

Još jedan snažan zemljotres pogodio je Novi Zeland. Potres je bio jačine 5,4 stepena Rihterove skale, a nema izveštaja o izazvanoj šteti ili cunamiju.

Geološki institut SAD saopštio je da je epicentar bio na 45 kilometara jugoistočno od grada Blenhajma, na dubini od deset kilometara, prenosi Tass.

Spasilačke službe Novog Zelanda uz pomoć broda i helikoptera mobilisane su, i danas bi trebalo da počne evakuacija hiljadu turista blokiranih u području koje u nedelju pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, u kojem su dve osobe poginule i pričinjena je velika šteta.

Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Oklenda i trebalo bi u sredu ujutro po lokalnom vremenu da stigne u Kaikouru, kako bi evakuisao 500 turista, prenosi Hina.

Odroni koje je izazvao potres presekli su putne pravce i pruge do grada Kaikoura, gde su se sklonile stotine ljudi, među kojima je između 600 i 1000 turista, uglavnom stranaca koji su došli da posmatraju kitove.

U evakuacijama će učestvovati i četiri vojna helikoptera, avion "Herkules C-103" koji će iz vazduha ispuštati pomoć gradu, kao i pedesetak civilnih helikoptera.

A.V.

'