AKTUELNO

Atentatori koji su usred noći naoružani upali u rezidenciju predsednika Haitija ostavivši ga u lokvi krvi sa 12 rupa od metaka u telu, svojoj žrtvi su izvadili i oko dok su njegovu suprugu teško ranili.

Prestravljena ćerka Žovenela Moiza, Žomarli, sakrila se u spavaćoj sobi dok su atentatori premetali kancelariju i sobe, pucajući iz mitraljeza i ostavljajući 53-godišnjeg predsednika da umre stravičnom smrću, ležeći u lokvi krvi u privatnoj rezidenciji u brdima iznad Port-o-Prensa.

Naoružani ljudi su vezali sobaricu i drugog slugu dok su upadali uzvikujući "DEA operacija", pretvarajući se da su službenici američke Uprave za suzbijanje narkotika, govoreći na engleskom i španskom jeziku.

"Pronašli smo 12 prostrelnih rana u telu predsednika", rekao je istražni sudija za Le Nouvelliste, dodajući da je u pitanju municija iz oružja velikog kalibra.

Foto: Tanjug AP/Joseph Odelyn

"Kancelarija i spavaća soba bili su ispreturani. Predsednika smo pronašli na leđima, u plavim pantalonama i beloj majici umrljanom krvlju. Usta su mu bila otvorena, levo oko više nije imao", rekao je sudija za novine.

Prva dama Martin Moiz (47) upucana je u ruku i butinu, a kasnije je u "kritičnom stanju" prebačena helikopterom u bolnicu u Majamiju.

Podsetimo, ranije danas je javljeno da su četiri osobe osumnjičene za ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza ubijene su u obračunu sa snagama bezbednosti, a još najmanje dve je policija uhapsila.