AKTUELNO

Zbog povećanja broja zaraženih, a i povećanog broja turista koji tokom leta boravi u Grčkoj, vlasti ove zemlje, prinuđene su da, zbog slabe vakcinacije građana, uvedu nove mere zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, Grčka ima vakcine koje su odmah dostupne svakom građaninu u svakom delu zemlje. Međutim, odziv građana je slabiji od očekivanog.

Dva problema, sprečavaju brzi i konačni izlazak iz pandemije, a to su pojava agresivne mutacije delta soja korona virusa i procenat građana koji još uvek ne želi da se vakciniše. Ovo je navelo vlasti da uvedu novi paket mera, koje će stupiti na snagu u petak.

To je dvostruka pretnja koja utiče na većinu zemalja danas, prisiljavajući neke od njih da se vrate strogim ograničenjima, kaže u saopštenju za medije premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

- Stav nekih neće ponovo zatvoriti zemlju. Mnogima će dati slobodu. I zaštita za sve. Jer nije Grčka u opasnosti, već nevakcinisani Grci - rekao je u saopštenju premijer.

On je zatim naveo da se Grčka suočava sa povećanjem broja zaraženih i da su vlasti primorane da uvedu nove mere.

Prvi na udaru biće radnici u staračkim domovima. Vakcinacija medicinskih radnika koji rade sa najranjivijim grupama od petka će biti obavezna.

- Oni koji to ne budu učinili biće suspendovani s posla najkasnije do 16. avgusta - piše u saopštenju.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

Od 1. septembra biće obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike u privatnom i državnom sektoru. Posebne odredbe o vakcinaciji odraziće se i na vojna lica. Svi zaposleni u vojsci imaće mogućnost, ali i određene podsticaje da se vakcinišu u svojim jedinicama.

Novi paket mera koji stupa na snagu u petak, pogodiće i ugostiteljske objekte i kulturne ustanove.

- Do kraja avgusta svi zatvoreni prostori, noćni klubovi, bartovi, bioskopi ni pozorišta primaće isključivo vakcinisane posetioce. NJima će takođe biti ograničeno koliko osoba mogu da prime u jednom trenutku.

Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu - piše u saopštenju premijera.

To znači da će tokom leta rekreacija, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, podrazumevati samo sedenje, a ne stajanje.

U saopštenju se dodaje da će se tokom leta primenjivati rigorozne kontrole, budući da je tokom leta turistička sezona i veći proj građana dolazi u ovu zemlju na odmor, pa je rizik od zaraze veći.

- Vreme je da se svi ujedinimo kako bismo ulepšali našu stvarnost. Tada ćemo otkriti da zajednička pravila ne dele, već ujedinjuju - piše na kraju saopštenja.

#Grčka

#nove mere