AKTUELNO

Britanski premijer Boris Džonson i ministar finansija Riši Sunak bili su u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom pa će raditi isključivo iz svojih kancelarija, a preostalo vreme biće u izolaciji i svakodnevno će se testirati.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je u subotu da se testirao i da je pozitivan na korona virus.

"Britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) je kontaktirao premijera i ministra i oni se vode kao kontakti zaražene osobe", saopštila je Džonsonova kancelarija.

Opšte pravilo je da svaka osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim mora biti u samoizolaciji 10 dana.

Džonson i Sunak će, međutim, učestvovati u pilot-programu koji im omogućava da nastave sa radom iz kancelarije i da se izoluju samo kada nisu na poslu.

"Da bi mogli da rade iz Dauning strita, svakodnevno će se testirati", objavljeno je. "Tokom tog razdoblja, vodiće samo ključne poslove vlade".

Velika Britanija poslednjih nedelja suočava se sa porastom broja zaraženih korona virusom, a u subotu je imala 54.000 novozaraženih.

U toj je zemlji do sada umrlo 128.600 ljudi koji su bili pozitivni.

Uprkos tim brojevima, Boris Džonson najavio je za ponedeljak ukidanje gotovo svih mera, uključujući i nošenje maski i fizičku distancu, stavljajući naglasak na "individualnu odgovornost" pojedinaca.

Autor:

#Boris Džonson