AKTUELNO

Nemiri izbili nakon što je bivši predsednik Džejkob Zuma osuđen zbog odbijanja da svedoči u istrazi o korupciji za vreme svog predsedničkog mandata.

Južnoafrička policija saopštila je danas da je broj poginulih u nedavnim nemirima u zemlji porastao na 337, rekao je danas ministar u vladi Kumbudzo Nćavheni.

Nemiri su izbili nakon što je bivši predsednik Džejkob Zuma (79) osuđen prošlog meseca zbog odbijanja da svedoči u istrazi o korupciji za vreme njegovog predsedničkog mandata od 2009. do 2018. godine, preneo je Rojters.

Protesti njegovih pristalica izbili su kada se Zuma predao i prerasli su u nerede koji su uključivali pljačku i paljevine koje je predsednik Siril Ramafoza opisao kao pobunu.

Hiljade vojnika raspoređeno je da pomogne u suzbijanju nasilja, najgorim otkako je vladajući Afrički nacionalni kongres pobedio na prvim demokratskim izborima u Južnoj Africi održanim 1994. godine, prenosi Tanjug.

Inače, Zumi je danas dozvoljeno da prisustvuje sahrani njegovog mlađeg brata. Nakon sahrane, popodne je vraćen u zatvor, saopštila je vlada.

Autor: