AKTUELNO

Nejtan Bagali (45) moraće da odsluži ovu kaznu zatvora, kako bi mogao da dobije uslovnu slobodu, dok njegovog brata Drua čeka najmanje 16 godina.

Dvostruki olimpijski i trostruki svetski šampion u kajaku Nejtan Bagali i njegov mlađi brat Dru osuđeni su na više od 20 godina zatvora zbog pokušaja krijumčarenja kokaina u Australiju u vrednosti od 200 miliona australijskih dolara (147 miliona američkih).

Porota ih je u aprilu na Vrhovnom sudu u Brizbejnu proglasila krivima za pokušaj uvoza velike količine droge u julu 2018. godine, a danas su im izrečene kazne.

Nejtan (45) moraće da odsluži 12 godina zatvora da bi mogao da dobije uslovnu slobodu, dok Drua čeka najmanje 16 godina.

Tokom suđenja u Brizbejnu, sud je otkrio da su Dru Bagali i još jedan muškarac uhapšeni nakon jurnjave brodom, u kojoj su bili australijska mornarica i vazduhoplovstvo. Čamac o kome je bilo reči je u vlasništvu Nejtana Bagalija, a dvoje ljudi na brodu putovali su 11 sati u međunarodnim vodama i prevozili 650 kg droge.

Nejtan Bagali, koji je na Igrama u Atini 2004. godine osvojio dve srebrne medalje, kupio je čamac i opremio ga vrhunskom navigacijom i satelitskim telefonom.

Za dva brata ovo nije prvi prekršaj koji uključuje drogu. 2008. godine bili su deo šeme proizvodnje narkotika, a 2009. godine suđeno im je za druge optužbe povezane sa istim kriminalnim delom.