AKTUELNO

U požarima u Grčkoj nema ugroženih srpskih turista, dok se očekuje da će još oko 200 naših državljana u toku dana napustiti ostrvo Evija, kaže za Telegraf.rs Milan Vukosavljević, konzul Srbije u Atini.

- Prema informacijama koje sam sinoć dobio od agencija, koje udruženo rade, još oko 450 do 500 naših turista nalazi se na Eviji, a očekuje se da će oko 200 njih napustiti ostrvo - ističe Vukosavljević za Telegraf.

Foto: Tanjug AP

On dodaje da situacija nije prijatna i da pre nekoliko dana niko od srpskih turista nije bio ugrožen na Eviji, ali da je deo njih ipak iz predostrožnosti evakuisan u nedelju.

- Nije prijatno, u četiri sata ujutru su ih digli iz kreveta i poslali na trajekt, pa ih vratili jer su mislili da ipak neće biti potrebe za evakuacijom. Međutim, na kraju je njih 200 ipak evakuisano iz Pefkija - dodaje konzul.

Foto: Tanjug AP

Vukosavljević kaže da Pefki nije uništen, ali da su izgorele šume na obodu mesta i da je dim prekrio nebo, zbog čega je moralo da se reaguje.

- Niko od evakuisanih turista nije na ulici, svi su smešteni negde. Neki su odlučili da nastave letovanje do kraja aranžmana u nekom drugom mestu, neki su odlučili da se vrate za Srbiju - objašnjava sagovornik.

On dodaje da su srpski vatrogasci stigli na Eviju kako bi pomogli grčkim kolegama u gašenju požara.

Ističe da u ovim požarima, na sreću, nema velikih žrtava kao pre tri godine, i da su nastradali vatrogasac i jedan čovek od srčanog udara.

Foto: Tanjug AP/Michael Pappas

Na pitanje šta savetuje srpskim turistima koji tek treba da krenu put Grčke, Vukosavljević kaže da treba pratiti situaciju iz dana u dan.

- Niko od srpskih turista nije životno ugrožen. Sever Grčke, Halkidiki, delovi zemlje u kojima Srbi uglavnom letuju su pod kontrolom. Požari na Rodosu, Zakintosu i na Kritu su pod kontrolom, angažovana je vojska koja dežura u šumama, pošumljenim parkovima - objašnjava on.

Vukosavljević na kraju razgovora kaže da svi oni koji žele da dobiju informacije o situaciji u Grčkoj mogu to da urade na broj telefona 24 sata dnevno: +306947882200.