AKTUELNO

Uoči 20. godišnjice terorističkih napada Al Kaide na SAD, administracija predsednika Džozefa Bajdena, pod pritiskom porodica žrtava napada, najavila je da će objaviti deo poverljivih dokumenata za koje porodice misle da bi mogla rasvetliti veze između vlade Saudijske Arabije i otmičara koji su izveli napade, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Američki zvaničnici obećali su da će pregledati poverljive dokumente u vezi s terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine kako bi se utvrdilo šta od njih može da se objavi, prenosi agencija Frans pres.

Federalni istražni biro (FBI) je u pismu državnom tužiocu u Njujorku naveo da je "odlučio da preispita" svoju privilegiju da ne objavljuje određene osetljive dokumente i da će "identifikovati dodatne informacije prikladne za obelodanjivanje".

Najava FBI-a deo je pravne bitke koju su vodili rođaci žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. protiv Saudijske Arabije i drugih država za koje veruju da su bili saučesnici. Tokom tih pravnih sporenja, ukazuje AFP, administracije više američkih predsednika pozivale su se na državnu tajnu kako dokumenta ne bi bila objavljena.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

SAD se spremaju za obeležavanje 20. godišnjice napada na Svetski trgovinski centar, Pentagon i avion koji se srušio u Pensilvaniji, sa svečanom ceremonijom planiranom u Njujorku uz prisustvo predsednika Bajdena.

Više istraga američke vlade ispitivalo je veze saudijskih državljana i nekih otmičara aviona, ali nije utvrđeno da je saudijska vlada bila direktno umešana, ukazuje AP.

Petnaest otmičara bili su Saudijci, kao i Osama bin Laden, čija teroristička mreža Al Kaida stoji iza napada. Saudijska vlada dugo negira bilo kakvu umešanost.

Posebna pažnja usmerena je na podršku koja je ponuđena prvoj dvojici otmičara koji su stigli u SAD, uključujući podršku od saudijskog državljanina koji im je pomogao da pronađu i iznajme stan u San Dijegu.

Odluka o objavljivanju dokumenata za koje se misli da bi mogli rasvetliti veze saudijske vlade i napadača doneta je pošto je grupa koja predstavlja više od 1.600 ljudi direktno pogođenih napadima, pozvala Bajdena da sledećeg meseca ne učestvuje u komemoracijama povodom 20. godišnjice napada, osim ako ne ispuni obećanje da će biti pregledana dokumenta za objavljivanje, piše Njujork tajms.

Foto: Pixabay.com

U prošlonedeljnom saopštenju, grupa porodica žrtava i preživelih je navela da ne može "u dobroj veri i s poštovanjem prema poginulima, obolelima i povređenima" u napadima, poželeti dobrodošlicu Bajdenu na komemoracije sledećeg meseca ako ne ispuni obećanje iz predsedničke kampanje.

Odluka Bajdenove administracije da pregleda poverljive dokumente najnoviji je razvoj u, kako piše Njujork tajms, skoro dvodecenijskoj odiseji nekih porodica koje su vršile pritisak na četiri predsednika, s malim uspehom, da objave više informacija o umešanosti Saudijske Arabije u finansiranje napada.

Komisija koja je ispitivala okolnosti napada 11. septembra nije pronašla "dokaze da su saudijska vlada kao institucija ili visoki saudijski zvaničnici pojedinačno finansirali" Al Kaidu, ali su, ističe list, neke formulacije komisije podstakle spekulacije da bi moglo biti dokaza o umešanosti zvaničnika nižeg ranga.

Prošlogodišnja istraga Njujork tajmsa i Propablike ustanovila je da su agenti FBI-a, koji su više od jedne decenije tajno istraživali saudijske veze s napadima 11. septembra, otkrili posredne veze takve podrške, ali bez konkretnih dokaza.

Bajden je u saopštenju posle najave pregleda poverljivih dokumenata pohvalio odluku Ministarstva pravde, rekavši da ona sledi njegovo predizborno obećanje.

S druge strane, ističe Vašington post (The Washington Post), porodice pozivaju na dalje akcije za objavljivanje informacija o ulozi koji je u napadima možda imala Saudijska Arabija, tvrdeći da ono što je uradilo Ministarstvo pravde nije dovoljno.

Advokat porodica žrtava Bret Iglson (Brett Eagleson) na najavu pregleda dokumenata odgovorio je kritikom i rekao da to nije dovoljno, pozivajući Bajdenovu administraciju da "pruži informacije" koje zajednica porodica žrtava napada 11. septembra čeka 20 godina, tako da mogu s njim da budu na komemoraciju u Njujorku.

Iglson, kome je otac poginuo u napadima, naveo je u saopštenju da on i drugi cene Bajdenovo priznanje njihovih napora u traženju pravde i odgovornosti, ali da su se već naslušali praznih obećanja.

Foto: Tanjug AP/J. Scott Applewhite, Patrick Semansky

"Ministarstvo pravde/FBI su već imali tri godine da 'pregledaju' zapise dokumente i mogu odmah dostaviti dokumente, uključujući i neredigovani izveštaj FBI-a o višegodišnjoj istrazi biroa o agentima saudijske vlade za koje se 'zna da su pružili značajnu pomoć' otmičarima, kao i telefonske beleške i izjave svedoka", rekao je Iglson.

Druga grupa porodica žrtava i preživelih napada 9/11 komjuniti junajted ocenila je da je potez Bajdenove administracije "neentuzijastična, nedovoljna posvećenost transparentnosti" i dodala da se odnosi na samo ograničeni deo dokumenata.

"Ova najava je nužan ali nedovoljan korak ka transparentnosti, odgovornosti i, iznad svega, pravdi", navela je u saopštenju članica grupe Teri Strada čiji je suprug poginuo kada je oteti avion udario u Svetski trgovinski centar.