AKTUELNO

Vakcina protiv virusa korona za decu i adolescente mogla bi da bude registrovana već sredinom septembra, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

- Sada ćemo pripremiti izveštaj pre proširene druge faze kliničkih ispitivanja i već do 15. septembra moći ćemo da registrujemo dečju vakcinu kako bi mogla u isto vreme da se daje školarcima - rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Međutim, „postoji bojazan da će tvorci preparata biti primorani da obave treću fazu na tri hiljade ljudi“, dodao je akademik.

- U tom slučaju, naravno, nećemo uspeti do septembra. To me veoma brine, jer će sada, tokom širenja indijskog soja, deca krenuti u školu i do 20. septembra bi najpre deca mogla da imaju probleme, a zatim svi mi - istakao je jedan od tvoraca ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).


Direktor „Gamaleja“ je takođe objasnio da postoje dve opcije u pogledu vakcine za adolescente ─ vakcina razblažena u razmeri 1:10 i vakcina razblažena u razmeri 1:5.

- Prva varijanta je pokazala da nema nikakvih neželjenih efekata i da deca imaju veoma jak imuni odgovor, za razliku od odraslih. Nuspojava nema ni u drugoj varijanti, ali postoji temperatura u granici 37,5 stepeni - precizirao je Gincburg.

Podsetimo, u Rusiji su registrovane četiri vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“, „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, „KoviVak“ centra „Čumakov“, i vakcina „Sputnjik lajt“.

#Vakcina

#deca