AKTUELNO

Osvrćući se na glasine koje je širi nekolicina italijanskih novinara u vezi s njegovom ostavkom, pap Franjo je rekao da kad god je neki papa bolestan "postoji povetarac ili uragan" u vezi s novim izborima za papu.

Osvrnuvši se na svoju julsku operaciju debelog creva, otkrio je i da mi je "medicinski tehničar spasio život“.

Govoreći u 90-minutnom intervjuu za španski radio COPE, koji će u sredu biti emitovan u celosti, Franja je navodno govorio o svom zdravlju i glasinama o predstojećoj ostavci, ali je takođe govorio o Avganistanu, imigraciji i asistiranom samoubistvu u Španiji, praksi koja je legalizovan 25. juna, prenosi Kruksnau.

On takođe navodno šalje poruku Sjedinjenim Državama i Evropi u vezi sa tekućom krizom u Avganistanu. Papa je dva puta govorio o onome što se dešava u centralnoazijskoj zemlji, ali nikada nije imenovao ni SAD ni Evropu, već se fokusirao na pozivanje na dijalog i pozivanje na zaštitu žena i dece. Njegove prve primedbe na tu temu usledile su u nedelju 15., kada su talibani zauzeli Kabul, nakon početka povlačenja američkih trupa.

Upitan o njegovom zdravlju, Franja je rekao: "Još sam živ", a zatim je ostavio šale po strani i dodao da mi je "medicinski tehničar spasila život, čovek s mnogo iskustva. To je drugi put da mi medicinska sestra spašava život. Prvi je bio 1957. godine. "

Prvi put se to dogodilo u Argentini, kada je papa bio mladi bogoslov, u bolnici sa upalom pluća. Italijanska monahinja, prkoseći lekarskim nalozima, odlučila je da promeni lekove koji su bili potrebni mladom Horheu Mariu Bergolju. Papa se u nekoliko navrata osvrnuo na ovu epizodu.

Franja je operisan 4. jula "zbog teške divertikularne stenoze sa znacima sklerozirajućeg divertikulitisa", u kojoj mu je uklonjen deo debelog creva i zbog čega je bio hospitalizovan 10 dana.

U nedavnim javnim nastupima izgledao je potpuno oporavljen, ali u audijenciji sa katoličkim zakonodavcima tokom vikenda započeo je svoj govor izvinjenjem zbog činjenice da će ostati da sedi dok čita svoj govor, tvrdeći da se još oporavlja od operacije.

Kada su pritisnuti zbog moguće ostavke, Franja je rekao: "Kad god je papa bolestan, postoji povetarac ili uragan konklave", misleći na proces kroz koji se pape biraju.