AKTUELNO

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han odbacuje utisak da EU, u vezi sa migratima, samo gleda skrštenih ruku.

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku, naglasio da bi bez mera EU danas bilo mnogo više migranata.

Poručio je da kratkočnih uspeha gotovo neće biti i da je neophodno, kako bi se Evropa zaštitila, da se ojača Afrika.

Broj migranata na mediteranskoj ruti je porastao, ali ona iznosi svega jednu petinu onoga što je bilo na vrhuncu krize na balkanskoj ruti, ukazao je Han.

On je istakao, da i pored te činjenice, mediteranska ruta mora biti tema.

"Problem migracije iz Afrike će nas pozabaviti još mnogo godina. Lagali bi ako bi tvrdili da se problem može kratkoročno rešiti", podvukao je Han dodajući da dve godine Evropska komisija radi sa onim afričkim zemljama koje su zemlje porekla migracije.

Neophodno je, kako je dodao, da se u tim zemljama podstakne sveobuhvatni razvoj i za to stavi na raspolaganje novac. To, prema njegovim rečima, počinje obudžavanjem rasta stanovništva.

Peskov: I Moskva i Vašington imali inicijativu za sastanak

"Sada imamo u Africi jednu milijardu ljudi. Do sredine veka će ih biti dve, a na kraju moglo bi biti i četiri", smatra Han.

Obezbeđivanje granica je samo jedan od mnogih elemenata, podsetio je on ukazujući da krijumčari vrbuju ljude u gradovima, te da policija mora i protiv njih tamo delovati.

"Zatvaranje mediteranske rute je moguće samo ako se razbije čitav taj lanac", upozorava Han i kaže da je dosta tov već učinjeno. "Da EU nije preduzela svoje mere danas bi imali značajno više izbeglica", podvukao je on.

Preko Turske, kako dodaje, sada je smanjen broj izbeglica za 98 odsto, i istakao da je zatvaranje balkanske rute bilo uspešno zahvaljujući sporazumu sa Ankkarom.

Što se delovanja Austrije na ganici sa Italijom tiče Han je poručio da premeštanje oklopnih vozila ne sme biti spoznato kao slanje vojske, već kao ispomoć policiji.

"Zbog Šengena na granici više nema carinika. To je samo mera predostrožnosti", zaključio je Han.

#EU

#Johanes Han

#Migranti

'