AKTUELNO

Američki predsednik Džo Baden potpisao je u petak izvršnu uredbu o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata o istrazi napada na SAD 11. septembra u narednih šest meseci, što je osetljiva tema za neke porodice žrtava.

Pozivajući se na predizborno "obećanje", Bajden je "potpisao izvršnu uredbu kojom naređuje ministarstvu pravosuđa i svim nadležnim agencijama da preispitaju poverljivost dokumenata u vezi s istragom o napadima 11. septembra", saopštila je Bela kuća.

"Značajni događaji o kojima je reč dogodili su se pre dve decenije i predstavljaju tragičan trenutak koji nastavlja da ođekuje u ameirčkoj istoriji i životima toliko Amerikanaca. Zato je ključno da američka vlada dobezbedi maksimalnu transparentnost, oslanjajući se na klasifikovanje samo kada je prikladno i neophodno“, ističe se u ukazu.

Ministar pravosuđa treba da objavi deklasifikovana dokumenta "u idućih šest meseci".

Porodice žrtava terorističkih napada na SAD pokrenule su pravnu bitku protiv Saudijske Arabije i drugih zemalja optužujući ih za saučešće u napadima. Tokom tog postupka, američke vlade koje su se smenjivale nakon toga pozivale su se na državnu tajnu kako ne bi objavile neka dokumenta.

Tema je osetljiva, dok se Sjedinjene Države pripremaju za komemoraciju 20 godišnjice napada na nebodere Svjetskog trgovinskog centra i na Pentagon, u okviru koje se očekuje prisustvo Bajdena u Njujorku.

Početkom avgusta, porodice žrtava, preživeli i pripadnici spasilačkih ekipa objavili su pismo u kojem su naveli da predsednik neće biti "dobrodošao" na komemoraciju ako "ne ispuni svoje obećanje".

U pismu koje je potpisalo oko 1800 ljudi, zahteva se objavljivanje svih dokumenata koji, kako smatraju, otkrivaju umešanost Saudijske Arabije u napade.

Autor: