AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je široku upotrebu prve vakcine protiv malarije u nadi da će tako spasiti živote desetine hiljade dece u Africi svake godine.

Generalni direktor SZO dr Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je početak primeme vakcine kao "istorijski dan" i rekao da bi posle uspešnog pilot programa u tri afričke zemlje, RTS,S vakcina mogla da bude primenjena u mnogo više zemalja.

"Karijeru sam počeo istražujući malariju i čeznuo sam za danom kada ćemo dobiti efikasnu vakcinu protiv ove drevne i užasne bolesti. Danas je taj dan, istorijski dan. Danas SZO preporučuje široku upotrebu prve vakcine protiv malarije na svetu", rekao je on novinarima u Ženevi.

RTS,S vakcinu, poznatu i kao moskviriks, razvio je britanski farmaceutski gigant GSK i dobilo ju je više od 800.000 dece u Gani, Keniji i Malaviju od početka pilot programa 2019. godine.

Vakcina koja je prošla opsežna klinička ispitivanja ima ograničenu efikasnost, sprečava malariju u 39 posto slučajeva i teške oblike bolesti u 29 posto slučajeva među decom.

Studija objavljena u avgustu, koju je sprovela Londonska škola higijene i tropske medicine pokazala je da kada mlađa deca dobiju i RTS,S i lekove protiv malarije, efikasnost skače na 70 posto smanjenja hospitalizacije ili smrti.

"Ova vakcina uz već postojeće alate za sprečavanje malarije može da svake godine spasi desetine hiljada mladih života. Vakcina je bezbedna, značajno smanjuje teške oblike malarije i procenjujemo da neće biti skupa", rekao je direktor SZO.

Autor: