AKTUELNO

Mesecima nakon što je Mohadese Mirzae postala prva Avganistanka komercijalni pilot, talibani su zauzeli Kabul. Sada izbeglica u Bugarskoj, odlučna je da ponovo leti.

Dok sedi sama u malom stanu u Bugarskoj, Mohadese Mirzae razmišlja o budućnosti. Pre tri meseca ostavila je porodicu i posao iz snova u Avganistanu. Sa 23, Mirzae je bila prva žena pilot komercijalnih aviona.

"Danas ne znam gde da krenem, ali je odustajem. Počela sam da se prijavljujem za pilotske poslove jer znam da moram da se vratim letenju", rekla je ona Gardijanu.

Kada su talibani zauzeli Kabul, Mirzae je već bila na aerodromu u uniformi i pripremala se za večenji let za Istanbul. Otišla je rano ujutru iz kuće, mahnuma majci i sestrama.

Avion nikada nije poleteo za Istanbul. Kako su stotine Avganistanaca jurnule na aerodrom u očajničkom pokušaju da napuste zemlju, Mirzae je prevačena na let za ukrajinsku prestonicu Kijev - ovoga puta kao putnik.

"Jedino čega se sećam je da je bilo mračno", rekla je ona. "Bio je to rolerkoster emodija jer se sve dogodilo tako brzo. Nisam verovala da je Kabul pao. Kada sam tog jutra napustila kuću i pozdravila se sa svojima, nisam ni sanjala da ću uveče zauvek napustiti dom. Videla sam moju zemlju kako se raspada", rekla je ona.

Nekoliko meseci ranije. Mirzael je postala nacionalna vest kada je dobila posao pilota Kam er boinga 737 - prvog aviona sa potpuno ženskom posadom.

"Bilo je to veliko dostignuće za Avganistan i mušku avio industriju u celini", rekla je Mirzae. Verovala je da je promena društva moguća i da će ona i njena aviokompanija biti deo toga.

Međutim, kada su talibani formirali potpuno mušku vladu a hiljade žena izbačeno sa posla, Mirzae kaže da su joj se snovi i nade za budućnost urušili.

"Avganistanke su sjajno napredovale poslednjih decenija. Iskoristile smo sve prilike koje smo imale. Borile smo se za naša prava i postigle velike stvari. Nadala sam se da je prozor otvoren. Razgovarala sam sa mnogim mladim devojkama koje su sanjale da postanu pilot", rekla je Mirzae.

"Kada su talibani zauzeli zemlju, sve to je nestalo. Oni su ista ona varvarska grupa kakvi su bili i ranije i žele da ućutkaju žene. Ako odustanem od svojih snova onda će oni ispuniti svoj cilj", dodala je.

Mirzael je studirala u kabulskoj Marif školi ali je poslednju godinu završila u Port Kolbornu u Kanadi gde je ostala i radila još godinu dana posle studija, prikupljajući novac za časove letenja.

"Moj instruktor letenja mi je pre prvog leta rekao 'ti kontrolišeš situaciju, pilotiraj'. Pomislila sam da ako mogu da podignem avion do neba, mogu da uradim bilo šta", rekla je ona.

Kada se vratila u Avganistan, razgovarala je sa nekoliko avio-kompanija kako bi nastavila svoju obuku. U početku su je svi odbijali ali je ona bila uporna. "Kam er, jedna od kompanija, odlučila je da mi pruži priliku. Shvatila sam to vrlo ozbiljno", rekla je ona.

U septembru prošle godine je postala prva žena pilot komercijalnog aviona u Avganistanu i letela je za Tursku, Saudijsku Arabiju i Indiju.

Uspela je da stigne u Bugarsku jer je već imala vizu. Ta viza joj je sada istekla i savetovano joj je da zatraži azil.

Njena majka i sestre su takođe evakuisane iz Avganistana u Albaniju onog dana kada su eksplozije na aerodromu ubile najmanje 200 i ranile stotine ljudi. Većina njenih prijatelja sada je raštrkana po svetu.

"Dok sam studirala, mama mi je uvek govorila da se vratim u Avganistan i radim za svoju zemlju. I ja sam tako mislila. Sada, čak i da želim da se vratim, ne mogu. U Avganistanu više nema mesta za žene poput mene. Izgubila sam posao, dom, posadu, sve".

Mirzael se ipak nada da će joj neka druga avio-kompoanija pružiti priliku. "Mnogo toga mi je oduzeto ali ću se boriti za svoje snove. To je ono što me čini onim što jesam", rekla je ona.

#Avganistan

#Pilot