AKTUELNO

Kancelarija SZO danas je saopštila da projekcije pokazuju da bi 53 zemlje sveta iz Evrope i Centralne Azije mogle da se suoče sa još 700.000 preminulih od kovida do proleća.

SZO za Evropu, čije je sedište u Kopenhagenu, takođe navodi očigledan pad u zaštiti od infekcije i dodala da bi buster doza trebalo da bude prioritet za zdravstveno najosetljiviji deo stanovništva, uključujući i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao i starije od 60 godina i, naravno, zdravstvene radnike.

Ipak, iz sedišta SZO u Ženevi su nekoliko puta zamolili sve države na moratorijum na buster doze do kraja godine, tako da vakcine budu dostupne zemljama u razvoju, jer one ne mogu da se takmiče sa bogatima

- Danas, situacija sa kovidom u Evropi i Centralnoj Aziji je vrlo ozbiljna. Preti nam opasna zima, ali ne treba da izgubimo nadu, jer svi mi, vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci možemo da preduzmemo odlučne akcije da stabilizujemo pandemiju - navodi SZO za Evropu.

Regionalni direktor te organizacije Hans Kluge apelovao je da ljudi prime vakcine, a onda i buster doze, ako im se ponude.

- Svako od nas ima priliku i odgovornost da spreči nepotrebnu tragediju i gubitak života - izjavio je Kluge.

SZO za evropsku regiju uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

- Projektovan broj preminulih bi mogao da premaši 2,2 miliona do proleća, na osnovu trenutne situacije - upozorila je SZO za Evropu.

Autor: