AKTUELNO

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džozef Bajden, nameravaju da razgovaraj o krizi u dijalogu dveju zemalja, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naravno, potrebno je da se razgovara o tome kako se realizuju dogovori postignuti u Ženevi, da se pogleda šta se realizuje punoj meri, a za šta su potrebni dodatni napori. Naravno, to su bilateralni odnosi koji nastavljaju da ostaju u prilično žalosnom stanju“, rekao je Peskov.

Razgovor dvojice predsednika održaće se 7. decembra oko 16 časova po srednjoevropskom vremenu u formatu video-konferencije preko zaštićene veze. Neće biti direktnog prenosa, ali će kasnije biti prikazani prvi kadrovi onlajn-događaja.

Među osnovnim temama je napetost oko Ukrajine, širenje NATO-a prema granicama Rusije i inicijativa ruskog lidera o bezbednosnim garancijama, dodao je portparol Kremlja. Ranije je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov naveo da bi na dnevnom redu mogla da se nađe i situacija u Avganistanu, Iranu i Libiji.

Peskov je precizirao da predstoji prilično sadržajan razgovor, ali na kraju razgovora nisu planirane nikakve zajedničke izjave.

Prvi lični susret lidera dveju zemalja održan je u Ženevi 16. juna ove godine. Prema Putinovim rečima, letnji samit je „otvorio neke mogućnosti za dijalog i postepeno ispravljanje odnosa”. Od tada su predsednici više puta razgovarali telefonom.

#Džozef Bajden

#Vladimir Putin