AKTUELNO

Niko ne može da poveruje da je ovo moguće.

Izuzetno redak slučaj trudnoće otkriven je u Kanadi. Naime, žena je otišla na redovnu kontrolu i na ultrazvuku joj je pronađeno da fetus raste u njenoj jetri.

Lekar Majkl Narvi otkrio je i detaljno opisao o čemu se radi na TiTok nalogu.

– Mislio sam da sve video… Tridesettrogodišnja žena dolazi na pregled nakon izostanka menstruacije. Na ultrazvuku smo uočili da u jetri žene raste fetus. Radi se o vanmateričnoj trudnoći, i često ih vidimo u abdomenu, ali nikada u jetri. Ovo je prvi da sam video tako nešto – rekao je lekar.

Video na TikToku pogledan je million puta i izazvao je lavinu komentara.

“Ovo je sigurno bila poražavajuća vest za roditelje, nadam se da je mama dobro”, “Zaista ne verujem da je ovako nešto moguće. Kako oplođena jajna ćelija stigne do jetre”, pisali su korisnici ove društvene mreže.

Ektopična trudnoća se dešava kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, obično u jednm od jajovoda.

Jajovodi su cevi koje povezuju jajnike sa matericom. Ako se jaje zaglavi u njima, neće se razviti u bebu i nije moguće sačuvati trudnoću.

Abdominalna trudnoća je retka vrsta vanmaterične trudnoće. Moguća je kada jaje putuje pogrešnim putem niz jajovod i izlazi u stomak. Još ređe je trudnoća u gornjem delu stomaka ili jetri.

U ovom konrektnom slučaju, hirurzi su ženi spasili život, ali fetus nažalost nije preživeo.

https://www.tiktok.com/@nicu_musings/video/7041301839299628293?referer_url=https%3A%2F%2Fobjektiv.rs%2F&referer_video_id=7041301839299628293&refer=embed

Autor: