AKTUELNO

Istočna obala SAD-a priprema se za veliku mećavu koja bi trebalo da pogodi tu regiju prvi put u četiri godine.

Predviđa se da će se oluja protezati od Južne Karoline do savezne države Mejn, a priobalne delove poharaće orkanski vjetrovi.

Na putanji oluje nalazi se 75 miliona stanovnika, a guverneri Njujorka, Nju Džerzija, Merilanda, Roud Ajlenda i Virdžinije proglasili su vanredno stanje, poručivši građanima da se zbog vlastite bezbednosti klone puteva.

Gradonačelnica Bostona Mišel Vu rekla je da bi oluja mogla biti 'istorijska'. Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Nor'easter, prekriti područje Bostona sa do 61 cm snega. Trenutni rekord zabeležen je 2003. godine kada je u periodu od 24 sata palo 70 centimetara snega.

U Novoj Engleskoj moglo bi da padne više od dva metra snega. Meteorolozi upozoravaju i na poplave u priobalnim delovima.

Između petka i nedelje otkazano je više od 5000 američkih letova.

'Putovanje bi trebalo biti ograničeno samo na hitne slučajeve', upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu.

'Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite uz svoje vozilo.'

Očekuje se da će se oluja formirati uz obalu Južne i Severne Karoline u petak uveče, a onda će vetar ojačati i verovatno dosegnuti brzinu uragana, prognozira NWS-u i Accuweather. Širom severoistoka izdato je upozorenje na mećavu, što je prvi put od 2018. godine.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz 'bombogenezu', što znači da se očekuje da će se hladniji vazduh pomešati sa toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog pritiska. Taj proces dovodi do takozvanog ciklona bombe.

Na Floridi se takođe očekuju neke od najnižih temperatura u poslednjih nekoliko godina, što će dovesti do toga da se iguane - hladnokrvna vrsta guštera - ukoče i počnu padati sa drveća.

Srećom, nakon pada iguane se brzo oporave pa lokalne vlasti upozoravaju građane da ih ne diraju i ne ometaju kada padnu sa stabla.

Zanimljiv snimak stiže i iz Čicaga. Naime, nadzorne kamere sa železničke stanice u Ilinoisu snimile su neobičnu scenu gorućih šina. No nije reč o podmetnutom požaru već o smišljenom načinu da se izbegne kašnjenje vozova. Naime, kada temperature padnu ispod nule, paljenje šina sprečava njihovo smrzavanje.

Autor:

#Čikago