AKTUELNO

Ideja ruskih senatora da isporuče oružje Donbasu je simboličan gest koji može da ohladi usijane glave, rekao je za RIA Novosti Leonid Pasečnik, šef samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Ranije je sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak izneo mišljenje da Rusija treba da snabdeva DNR i LNR određenim vrstama naoružanja kako bi povećala njihovu odbrambenu sposobnost i odvratila vojnu agresiju koju priprema Kijev.

- Za nas je ovo važna inicijativa, na kojoj smo zahvalni Andreju Turčaku i drugim ruskim zakonodavcima i političarima. Ovo je iskren simboličan gest koji ne samo da pokazuje da nas Rusija neće ostaviti u teškim vremenima, već sada preduzima korake. da ohlade usijane glave u Ukrajini koje sanjaju o „oružju pobede“ i nekakvoj vojnoj nadmoći nad republikama - komentariše Pasečnik.

Od 2014. godine, zemlje NATO-a predvođene Sjedinjenim Državama isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši sporazume iz Minska i negativno utiče na rešenje u Donbasu. Pored Amerikanaca, u snabdevanju od ukupno milijardi dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija, Estonija.

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini već predale protivtenkovske raketne sisteme Javelin, patrolne čamce, snajperske puške i kontrabaterijske radarske stanice, Velika Britanija - NLAV protivtenkovske bacače granata, Turska - Bajraktar ​​TB2 jurišne bespilotne letelice. Ukrajina i Velika Britanija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju ratnih brodova na teritoriji dve zemlje i izgradnju dve baze za ukrajinsku mornaricu.

#Donbas

#Lugansk