AKTUELNO

Britanija i Evropska unija će danas otvoriti treću rundu pregovora o Bregzitu sastankom između glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Dejvisa.

Posle današnjih razgovora, uslediće još tri dana pregovora i zajednička konferencija za novinare, prenosi agencija Frans pres.

U eksploziji u Avganistanu ubijeno najmanje 13 ljudi

Zvaničnici EU su, uoči pregovora, poručili da mora biti ostvaren "značajan napredak" u tri ključne oblasti - prava državljana EU u Velikoj Britaniji posle Bregzita, granica sa Severnom Irskom i "cena" razlaza (finansijska obaveza Londona prema EU) - da bi tek potom zvanični Brisel razmotrio zahtev Londona za pregovore o budućim odnosima u oktobru.

Britanski zvaničnici naglašavaju da su najbolji paralelni pregovori i da bi rešavanje trgovinskih pitanja moglo pomoći u rešavanju drugih problema.

Sporazum bi trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019, kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih biraca odlučila da izađe iz Unije.

#Bregzit

'