AKTUELNO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je sinoć odluku Rusije da prizna samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR).

Stoltenberg je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost, kako je rekao, "ukrajinskih pobunjenih regiona".

Stoltenberg je, nakon što je prethodno ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR, optužio Moskvu da nastavlja da potpiruje konflikt na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je ocenio da Moskva pokušava da pronađe izgovor kako bio "još jednom izvršila invaziju na Ukrajinu".

"Moskva nastavlja da podstiče sukob u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima. Takođe pokušava da stvori izgovor za ponovnu invaziju na Ukrajinu", nagalsio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je ocenio da ovakav potez Moskve dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, krši Sporazume iz Minska i narušava napore usmerene ka rešavanju sukoba.

Generalni sekretar Alijanse je u pisanom saopštenju podsetio da je Savet bezbednosti UN, čiji je član i Rusija, 2015. godine potvrdio puno poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, uz ocenu da su "Donjeck i Lugansk deo Ukrajine".

On nagalšava da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

"Saveznici podstiču Rusiju, najsnažnijim mogućim rečima, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene svoje masovno gomilanje vojske u Ukrajini i oko nje i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", zaključio je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg