AKTUELNO

Ruska vojska će nastaviti specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini do postizanja svojih ciljeva. Ovo je izjavio ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu.

Grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije nastaviće da sprovodi specijalnu vojnu operaciju dok se ne ostvare postavljeni ciljevi“, rekao je Šojgu, a prenosi Tass.

Glavni zadatak

Zaštita Rusije od vojne pretnje sa Zapada glavni je zadatak specijalne operacije u Ukrajini, rekao je šef Ministarstva odbrane.

„Nama je glavna stvar da zaštitimo Rusku Federaciju od vojne pretnje koju predstavljaju zapadne zemlje koje pokušavaju da iskoriste ukrajinski narod u borbi protiv naše zemlje“, rekao je on.

Šef Ministarstva odbrane je skrenuo pažnju da ruska vojska ne zauzima ukrajinsku teritoriju i da preduzima sve mere da sačuva živote i bezbednost civila. „Želeo bih da istaknem da se udari izvode samo po vojnim ciljevima i to isključivo visokopreciznim oružjem“, dodao je on.

Foto: Tanjug AP/Emilio Morenatti

"Živi štit"

Tokom sukoba, ukrajinska strana postavlja višecevne raketne sisteme, topove i minobacače velikog kalibra u dvorišta stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića, a civile koristi kao živi štit, rekao je Šojgu.

„Ukrajinska strana tokom borbenih sukoba ne okleva da koristi civile kao živi štit. Višestruki raketni sistemi, topovi, minobacači velikog kalibra postavljaju se u dvorištima stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića“, rekao je on.

On je zahvalio osoblju „na hrabrosti i junaštvu, savesnom i profesionalnom izvršavanju postavljenih zadataka“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao odgovor na apel lidera republika Donbasa za pomoć. On je naglasio da planovi Moskve ne uključuju okupaciju ukrajinskih teritorija, cilj je demilitarizacija i denacifikacija zemlje. Kako navode u ruskom Ministarstvu odbrane, ruska vojska ne udara po gradovima, već onemogućava samo vojnu infrastrukturu, tako da ništa ne preti civilnom stanovništvu.

#Sergej Šojgu