AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron zvanično je objavio kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima u aprilu. On će se na izborima boriti za drugi petogodišnji mandat.

U pismu Francuzima dostupnom na sajtovima nacionalih i regionalnih medija, Makron je naveo da će ponovo od građana zatražiti poverenje. Makron je zbog ukrajinske krize sačekao poslednji trenutak da saopšti kandidaturu za predsedničke izbore zakazane u dva kruga, 10. i 24. aprila.

Kandidati imaju rok do petka u 18 časova da Ustavnom savetu predaju potpise. Svaki kandidat treba da prikupi neophodnih 500 potpisa ili sponzorstva za podnošenje kandidature. Sponzorstva su potpisi podrške izabranom kandidatu poslanika, odbornika i drugih zvaničnika izabranih na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Kako su ranije preneli francuski mediji, Makron je prikupio više od 500 potpisa, a dovoljan broj potpisa su prikupili i predsednički kandidati ekstremne desnice Marin Le Pen i Erik Zemur.

Odlazeći predsednik je veliki favorit za izbore prema istraživanjima javnog mnjenja. On je na prethodnim izborima održanim 2017. godine u drugom krugu ubedljivo pobedio Marin Le Pen.

Autor: