AKTUELNO

Rusija preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedila bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Budući da raspolaže razvijenom nuklearnom industrijom, Rusija je potpuno svesna potencijalnih rizika za ovu infrastrukturu i čini sve da obezbedi adekvatnu bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata", naglasila je Zaharova, prenosi TASS.

Ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe, izjavio je danas ministar energetike Herman Haluščenko.

On je rekao da Ukrajina takođe nema kontrolu nad onim što se dešava u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je, kako kaže, stacionirano 400 ruskih vojnika, prenosi Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

#Marija Zaharova