AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i nemački kancelar Olaf Šolc sastali su se u ponedeljak u Ankari.

Dvojjica lidera su razgovarali o ratu u Ukrajini i razvoju daljih koraka kako bi se isti zaustavio. Tom prilikom, a govoreći o nabavci oružja, Erdogan je izjavio da je prerano komentarisati mogućnst kupovine veće količine ruskog oružja s obzirom na rat u Ukrajini.

"Ankara nastavlja da šalje podršku Kijevu", rekao je on u ponedeljak, preneo je Rojters.

Erdogan je rekao da je Turska pružila vojnu podršku Ukrajini na način na koji saveznici iz NATO nisu bili u mogućnosti uprkos njenim vezama sa Rusijom.

"Mi smo uradili u Ukrajini ono što NATO države nisu", rekao je Erdogan dok je pričao o tome šta je Turska od humanitarne pomoći poslala u Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da razgovori između ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i druge diplomatske aktivnosti u vezi sa zaustavljanjem rata u Ukrajini moraju da se nastave, i da je neophodno da ubrzo daju rezultate.

"Predsednik Erdogan i ja se u potpunosti slažemo da nasilje treba osuditi. Moramo se pobrinuti da uskoro budu postignuti rezultati koji će omogućiti prekid vatre", rekao je Šolc i dodao da se "sa svakom bačenom bombom Rusija udaljava od međunarodne zajednice i njenih vrednosti".

On je poručio Putinu da apeluju da prekine sa napadima.