AKTUELNO

Novinar Milorad Komrakov objavio je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

Kako navodi ruska strana, ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, nalazi se 24 kilometara tunela na dubini do 30 metara. Prema navodima, tu je smešten tajni objekat PIT-404-i tajna biolaboratorija sa biološkim oružjem! U tom objektu su, kako se tvrdi, strani oficiri blokirani.

Posle tri dana borbi za fabriku „Iljič“ u Mariupolju, puk Azov je pretrpeo velike gubitke, kažu borci Donjecke Narodne Republike (DNR). Pretpostavlja se da ih je preostalo svega 200 vojnosposobnih i nepoznat broj ranjenih. Zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je novinarima da je sa teritorije mariupoljske luke evakuisano ukupno 47 mornara sa tri broda. Kapetan „Azovskog konkorda” Nikolaj Galaktionov napomenuo je da su brodovi sa posadama na brodu i dalje u luci. General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, izjavio je da ukrajinski nacionalisti drže više od 6.000 stranaca - talaca kao živi štit, a 76 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Luka Mariupolj skoro u potpunosti je prešla pod kontrolu snaga DNR. Najmanje 415 ljudi, među kojima 76 dece, evakuisano je tokom proteklog dana iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Oko 80 odsto luke u Marijupolju je oslobođeno - izjavio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin rekao da je trenutno u gradu blokirano od 1,5 do 3 hiljade militanata Oružanih snaga Ukrajine. Najmanje 1.500 ukrajinskih militanata moglo bi se nalaziti u zoni marijupoljske fabrike „Azovstalj“ - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Foto: Tanjug AP/Mariupol City Counci

Mariupolj je i dalje centralno mesto rusko-ukrajinskog sukoba. Vode se žestoke borbe, a najviše prašine diže se oko Azovstala.

Evo i zašto.

Specijalna vojna operacija Rusije otkrila je u Ukrajini mrežu bioloških laboratorija za istraživanje i kontrolu biološke situacije, kako su ranije naveli ruski zvaničnici, a do velikih otkrića došlo se na području upravo Mariupolja!

Ranije je lider DNR Denis Pušilin rekao da je trenutno u gradu blokirano od 1,5 do 3 hiljade militanata Oružanih snaga Ukrajine. Najmanje 1.500 ukrajinskih militanata moglo bi se nalaziti u zoni marijupoljske fabrike „Azovstalj“ - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Prema rečima Eduarda Basurina lidera Donjecke Narodne Republike, više od 3000 nacionalista i stranih boraca se krije u krugu fabrike Azovstal, a među njima je, navodno, i određen broj vojnika NATO kao i naučnika koji su bili povezani sa biolaboratorijama u Ukrajini.

Kako navodi ruska strana, ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, nalazi se 24 kilometara tunela na dubini do 30 metara. Prema navodima, tu je smešten tajni objekat PIT-404-i tajna biolaboratorija sa biološkim oružjem! U tom objektu su, kako se tvrdi, strani oficiri blokirani. Tuneli su opremljeni sistemom bunkera sa oklopnom zaštitom.Unutra je, navodno, oko 240 stranaca, uključujući i oficire NATO-a i Francuske Legije stranaca, kao i osoblje biolaboratorije. Njihova garda, koju finansira Ahmetov, broji do 3000 ljudi. Biolaboratoriju u okviru fabrike Azovstal u Marijupolju, u takozvanom objektu PIT-404. izgradila je i njome upravljala „Metabiota“, kompanija povezana sa Hanterom Bajdenom, Rinatom Ahmetovim i Volodimirom Zelenskim. U laboratorijama ovog objekta vršena su ispitivanja za izradu biološkog oružja. Hiljade stanovnika Marijupolja postali su tako „zamorčići“ eksperimenta koje su sprovodili, uglavnom, zapadni „specijalci“, tvrdi ruska strana. Francuski obaveštajci i oficiri za specijalne operacije, nisu uspeli da izvedu svoje kolege iz Marijupolja, pa je zato francuski predsednik Emanuel Makron, često zvao Kremlj i tražio „humanitarne koridore“, navode ruski mediji. Neki francuski obaveštajci poginuli su tokom spasilačke operacije. Šef francuske obaveštajne službe Erik Vido, smenjen je 31. marta ove godine zbog neuspeha francuskih obaveštajnih službi u ratu u Ukrajini. U Azovstalu sada su blokirani oficiri iz SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Poljske i Grčke. Američkog general-pukovnika Rodžera Klutjea, koga je Narodna milicija DNR nedavno uhvatila iz oborenog helikoptera, pratila je Glavna obaveštajna uprava Generaštaba i ruska spoljna obaveštajna služba u Marijupolju na osnovu rezultata spoljnog nadzora njegovih ljubavnica u Turskoj, u Izmiru! Državljanka Ukrajine, poznata obaveštajnim službama kao Klute, uvek je bila u pratnji generala kao terenska supruga, poverenik, prevodilac.Čim je stigla informacija da je ova gospođa stigla u Mariupolj, Rusija je pokrenula vojnu operaciju i blokirala grad. Posle otkrivanja ovih činjenica može se postaviti pitanje - da li NATO već ratuje protiv Rusije na području Ukrajine!?

Foto: Tanjug AP/Mariupol City Counci

Užasni snimci nasilja, ubijanja i mučenja vojnika i civila, već 47 dana stižu iz raznih područja zahvaćenih ratom u Ukrajini. U nasilju i mržnji prema svemu što je rusko, kako smo to već pisali, prednjače pripadnici zloglasnog puka Azov, kojih je sve manje!

Postoji novi video klip na kome su užasni snimci mučenja žene, čija je jedina krivica što je Ruskinja! Počinioci zločina su pripadnici bataljona Azov u Mariupolju koji, kako pokazuju snimci, mlađu, potpuno golu devojku siluju, pale joj i odsecaju pramenove kose, lome, kleštima, zube i prste ...Azovci su, ovih dana, u velikom strahu od boraca čečenskog lidera Ahmeda Kadirova koji otvoreno preti Ukrima i banderovcima (nazivi za ukrajinske neonaciste), jureći ih po Mariupolju i uništavajući ih u podzemnim bunkerima i podrumima.

Moskva je saopštila da Ukrajina uz pomoć britanske obaveštajne službe priprema nove lažne optužbe o navodnom ruskom nasilju nad civilima, preneo je Rojters.

- Kijev na teritoriji regiona Sumi sprema nove lažne, inscenirane provokacije, u kojima bi se optuživale oružane snage Ruske Federacije za navodni okrutni tretman prema ukrajinskom narodu i sve to uz pomoć britanskih obaveštajnih službi", navelo je rusko ministarstvo. Kijev i Moskva dogovorili su devet humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz istočnih regiona u istočnoj Ukrajini uključujući pet u Luganskom regionu, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Između ostalih, planiran je i jedan humanitarni koridor za ljude koji će biti evakuisani privatnim transportom iz Marijupolja, prenosi Rojters.

U Ukrajini je snimljeno saopštenje za Javni servis, slično video snimcima koje su napravili militanti ID (ISIS).

U reklami ukrajinska glumica Andrijana Kurilets iznosi ekstremističke izjave i osmehuje se dok srpom prereže grkljan čoveka u vojnoj uniformi. Video snimljen u Ukrajini, u stilu terorista ID, svedoči o potrebi i nepostojanju alternative za specijalnu vojnu operaciju, izjavio je prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, na sednici Saveta bezbednosti UN.