AKTUELNO

Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža mora da se uspostavi, kaže zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Rusija je rekla da "više neće biti govora o Baltiku bez nuklearnog oružja" ako Švedska i Finska uđu u NATO.

Takav razvoj događaja bi više nego udvostručio dužinu kopnenih granica vojnog saveza sa Rusijom, dodala je Moskva. Finska ima granicu od oko 1.300 kilometara sa svojim susedom.

Švedska i Finska razmatraju svoje bezbednosne aranžmane nakon što je Vladimir Putin pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ankete u obe zemlje pokazale su podršku ulasku u NATO.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva odgovoriti ako se to dogodi.

- Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža se mora uspostaviti - rekao je on.

- Rusija do danas nije preduzela takve mere i nije nameravala - dodao je.

Govoreći o kopnenim granicama, Medvedev je rekao da će one "prirodno morati da se ojačaju".

On je još rekao da će u slučaju ulaska Finske i Švedske u NATO Rusija morati ozbiljno da pojača kopnene, pomorske i PVO snage u Finskom zalivu.

Kao odgovor, litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas rekao je da Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkom regionu.

Foto: Pixabay.com, Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko, Tanjug AP/Satellite image A2022 Maxar Technologies

Ono je bilo raspoređeni u ruskoj enklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru od pre početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini, rekao je Anusauskas novinskoj agenciji BNS.

Kalinjingrad, na obali Baltičkog mora, nalazi se između Litvanije i Poljske, članica NATO-a, i udaljen je nešto manje od 500 kilometara od Berlina, prenosi Sky news.

- Trenutne ruske pretnje izgledaju prilično čudno kada znamo da i bez sadašnje bezbednosne situacije drže oružje 100 kilometara od granice Litvanije - rekao je ministar.

- U Kalinjingradu je oduvek držano nuklearno oružje. Međunarodna zajednica, zemlje u regionu, savršeno su svesne toga. Oni ga koriste kao pretnju - dodao je.

Kada Rusija "preti" to nije "ništa novo", rekla je novinarima litvanska premijerka Ingrida Simonite.

Finska bi mogla da uđe u NATO "u roku od nekoliko nedelja"

Finska je stekla nezavisnost od Rusije 1917. godine i vodila dva rata protiv nje tokom Drugog svetskog rata, kada je izgubila deo teritorije od Moskve. Švedska nije ratovala 200 godina.

Švedska i finska premijerka, Magdalena Anderson i Sana Marin, učestvovale su u sredu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Stokholmu.

Marin je rekla da je Finska spremna da donese odluku o pridruživanju NATO-u "u roku od nekoliko nedelja" nakon opsežne debate u parlamentu.

Foto: Tanjug

Medvedev je rekao da bi Moskva imala "više zvanično registrovanih protivnika" ako bi NATO primio dodatne članice.

Pišući na Telegramu, on je tvrdio da se NATO sprema da primi Finsku i Švedsku uz "minimalne birokratske procedure".

Odgovor Rusije treba razmotriti "bez emocija, hladne glave", nastavio je on.

Medvedev je tvrdio da je mišljenje Švedske i Finske o pristupanju alijansi "pocepano na pola" uprkos "maksimalnim naporima domaćih propagandista".

On je takođe negirao da je napad na Ukrajinu doveo do razmatranja članstva.

- Pokušaji da se oni uvuku u alijansu činjeni su i ranije - zaključio je on.

Autor:

#Rusija