AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa stalnim članovima ruskog Saveta bezbednosti o situaciji na Korejskom poluostrvu, u Siriji, kao i o unutrašnjim pitanjima Rusije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Učesnici sastanka razmenili su mišljanja o situaciji na Korejskom poluostrvu nakon još jednog lansiranja rakete koje je izvela Severna Koreja", rekao je Peskov.

On je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izložio tom prilikom rezultate svojih nedavnih kontakata sa rukovodstvom u Siriji.

"Oni su razgovarali o postojećim zonama deeskalacije i organizaciji nove zone deeskalacije u Siriji", rekao je Peskov.

Šojgu je u utorak, po nalogu Putina, razgovarao u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Prema navodima Peskova,učesnici sastanka su takođe detaljno razgovarali o aktuelnim ruskim socijalnim i ekonomskim pitanjima.

Najnovije lansiranje rakete koje je Severna Koreja (DPRK) izvela, zvanični Kremlj okarakterisao je kao deo serije neprihvatljivih provokacija, a Evropska unija kao "nečuvenu provokaciju".

"Mi u Rusiji smo duboko zabrinuti zbog ovih provokativnih lansiranja koja potpiruju dalje tenzije. Jasno iskazivanje našeg stava da su takva lansiranja neprihvatljiva, jeste najrealnija stvar koju sada možemo da učinimo", rekao je Peskov.

Južnokorejska vojska je ranije saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan u prestonici Pjongjangu u pravcu istoka.

Raketa je preletela preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje, pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Severne Koreje.

#Severna Koreja

#Sirija

#Vladimir Putin

'