AKTUELNO

Katalonija želi otcepljenje od Španije, iz Madrida tvrde da će, ako do toga dođe, ta pokrajina trpeti bolne posledice.

Katalonija će doživeti "brutalno" osiromašenje ukoliko se odvoji od Španije, uz dubok pad njene ekonomske proizvodnje, izjavio je španski ministar ekonomije Luis de Gindos uoči spornog referenduma o nezavisnosti tog regiona.

- Došlo bi do brutalnog opšteg osiromašenja društva. Bruto domaći proizvod (BDP) bi mogao da padne izmedju 25 i 30 procenata, a nezaposlenost da se duplira - rekao je de Gindos u intervjuu za radio Kope, prenosi agencija Frans pres.

Nezavisna Katalonija bi se, kako je dodao, našla izvan evrozone, tako da bi na 75 odsto katalonskih proizvoda bile primenjene carine, banke bi morale da se presele, a region bi morao da uspostavi vlastitu valutu.

- Nezavisnost Katalonije bi bila apsolutno iracionalna sa ekonomskog stanovišta - ocenio je ministar.

Katalonija, koja predstavlja jednu petinu španske privrede i približno je veličine kao Belgija, zakazala je referendum o nezavisnosti za 1. oktobar, koji su madridski i španski sudovi proglasili nezakonitim.

Zakazivanje referenduma nije imalo uticaja na ekonomiju, jer finansijska tržišta ne misle da je nezavisnost Katalonaca "ni minimalno održiv i prihvatljiv scenario", rekao je de Gindos.

Katalonska regionalna vlada koja se zalaže za otcepljenje, tvrdi da će nezavisna Katalonija moći da odlučuje o sopstvenoj fiskalnoj politici i investicijama, što će povećati njihov BDP.

Regionalne vlasti trvde da Katalonija trenutno plaća milijarde evra više poreza Madridu svake godine nego što dobija nazad kroz investicije i usluge, i da će se to okončati ukoliko se region odvoji od Španije.

Katalonska vlada procenjuje da Madridu plaća 16 milijardi evra (19 milijardi dolara) više nego što dobija za uzvrat, ili oko 8,0 odsto regionalnog BDP-a.

Prema centralnoj vladi Španije, koja koristi drugačiju računicu, taj iznos se kreće oko 10 milijardi evra, ili 5,0 odsto ekonomske proizvodnje Katalonije.

U Kataloniji živi oko 7,5 miliona ljudi, stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu iznosila 13,2 odsto, što je niže od stope na nivou cele Španije od 17,2 odsto, navodi Frans pres.

#Siromaštvo

#Španija

'