AKTUELNO

Kineski ministar odbrane Kine Vei Fenge rekao je u nedelju da je na SAD da unaprede bilateralne odnose, jer su njihovi odnosi na ključnoj raskrsnici.

Ponovivši nekoliko puta na azijskom bezbednosnom sastanku da Kina traži samo mir i stabilnost i da nije agresor, on je pozvao SAD da "jačaju solidarnost i suprotstave se sukobu i podeli".

On je rekao da je Kina u govoru američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina u subotu odlučno odbacila "američka bogohuljenja, optužbe, pa čak i pretnje".

- Tražimo od američke strane da prestane da kleveta i zadržava Kinu. Prestanite da se mešate u unutrašnje stvari Kine. Bilateralni odnosi se ne mogu poboljšati osim ako ih američka strana ne poboljša, rekao je Vei.

Ostin je u subotu rekao da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nebezbednih i neprofesionalnih susreta između kineskih aviona i plovila drugih zemalja. On je dodao da će Sjedinjene Države stati uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

Ruska invazija na Ukrajinu zauzela je centralno mesto, a Wei je naglasio da Kina podržava mirovne pregovore i da se protivi "osiguravanju oružja uz maksimalan pritisak".

- Šta je osnovni uzrok ove krize? Ko je glavni akter iza ovoga? Ko najviše gubi? A ko će najviše dobiti? Ko promoviše mir, a ko doliva ulje na vatru? Mislim da svi znamo odgovore na ova pitanja, rekao je on ne osvrćući se na njih niti iznoseći stav Kine.

U video obraćanju u subotu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je delegate da invazija Ukrajine ugrožava poredak zasnovan na pravilima i da je celom svetu opasnost od gladi i krize sa hranom.

Autor:

#Kina

#Rusija

#SAD