AKTUELNO

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP) u subotu.

- Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana, rekao je Volfgang Sobotka u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehamer (ÖVP) "nedvosmisleno" je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Evropskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, piše Jutarnji list.

- Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije, rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski tzv. "non pejper" po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

- Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rešenje. Punopravno članstvo time nije isključeno - rekao je Sobotka o tom nezvaničnom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg i EU ministarka Karoline Edštadler (oboje ÖVP).

Takav pristup sprečio bi greške iz prošlosti kao u slučaju Rumunije i Bugarske za koje se tek nakon nakon ulaska u punopravno članstvo rešavalo pitanje vladavine prava.

- Mi ne želimo da se ova situacija ponovi, rekao je Sobotka.

Istakao je Srbiju koja već pregovara s Evropskom unijom i koja je, po njegovom mišljenju, u poglavlju ekonomskih integracija u EU odmakla mnogo dalje nego u području vladavine prava.

- Austrijski 'non pejper' omogućava pravno osiguranje ekonomske integracije pre ispunjenja uslova po pitanju vladavine prava, rekao je Sobotka.

Nama je potreban međukorak koji bi nekim zemljama omogućio da ostanu na pravom putu, zaključio je Sobotka.

On je istovremeno kritikovao bugarsku blokadu otvaranja pregovora između EU-a i Severne Makedonije i dodao da bi "non pejper" u budućnosti onemogućio ovakve blokade.

Zelenski: Brisel odlučuje da li EU ima budućnost

Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

Autor: