AKTUELNO

U prvom krugu parlamentarnih izbora koalicija Zajedno francuskog predsednika osvojila 25,81 odsto glasova, iza koalicije levice Nupes sa 26,1 odsto

Francuski predsednik Emanuel Makron na dobrom je putu da izgubi apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini, pokazuju preliminarni rezultati posle prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedelju!

Prema navodima dnevnika Mond, Makronova koalicija Zajedno osvojila je 25,81 odsto glasova iza koalicije levice Nupes (Nova popularna ekološka i socijalna unija), koju predvodi Žan-Lik Melanšon, koji je ispao u prvom krugu predsedničkih izbora 10. aprila, nakon čega je Makron u drugom krugu ubedljivo potukao desničarku Marin le Pen.

Planovi levice

Njen nacionalni front je u nedelju osvojio 18,67 odsto glasova, što mu je bilo dovoljno za treće mesto. Konačnu odluku o ishodu izbora doneće birači u drugom krugu, koji će se održati u nedelju, ali Žan-Lik Melanšon je uveren da će njegova koalicija levičarskih stranaka uspeti da pobedi Makrona.

Rekordno mali odziv - U drugom krugu je sve moguće

Prvi krug parlamentarnih izbora održanih u nedelju ostaće upamćen po rekordno malom odzivu birača. Glasalo je tek 47 odsto od ukupnog broja upisanih birača. To je najmanji odziv u istoriji moderne Francuske. Tako mali odziv ostavlja mogućnost velikih promena i preokreta u drugom krugu izbora. - Činjenica da je svaki drugi birač ostao kod kuće i nije izašao na glasanje je zabrinjavajuća. Birači misle da su već izrazili svoje mišljenje na nedavnim predsedničkim izborima ,rekao je Olivje Rukan, politički analitičar.

- Činjenica jeste da je partija predsednika poražena u prvom krugu izbora. Pozivam sve birače da u drugom krugu i definitivno odbace katastrofalnu Makronovu politiku - rekao je Melanšon, prenosi BBC.

Iako je centrista Makron u aprilu osvojio drugi predsednički mandat, bez većine u parlamentu on neće moći da progura reforme koje je najavio. Makron želi da podigne prag za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina, dok je levičar Melanšon poručio da bi on trebalo da bude spušten na 60 godina starosti.

Uz to, levica je najavila da će zamrznuti cene za najmanje 100 proizvoda od ključne važnosti za standard građana kao odgovor na rast inflacije, kao i da planira da otvori milion novih radnih mesta.

Kohabitacija

Prema zakonu, kandidati pobeđuju u prvom krugu samo ukoliko osvoje više od 50 odsto od ukupno jedne četvrtine registrovanih birača u okrugu.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji potrebnu većinu, kandidati sa najmanje 12,5 odsto osvojenih glasova idu u drugi krug.

Ukoliko izgubi apsolutnu većinu, Makron će biti primoran da ide u kohabitaciju.

Francuska skupština ima ukupno 577 poslanika i za prostu većinu potrebno je 289 poslanika.

Autor:

#Emanuel Makron