AKTUELNO

Očekuje se da će Evropska komisija u petak dati svoje mišljenje o tome da li bi Ukrajina mogla da dobije status kandidata. Nakon toga 27 zemalja članica Evropske unije treba da odluče da li se slažu sa mišljenjem komisije.

Ukrajina bi danas trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropsku uniju prema navodima medija. Predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen je u subotu boravila u Kijevu da bi sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, razgovarala o ukrajinskom statusu članstva za Evropsku uniju.

Foto: Tanjug AP/Efrem Lukatsky

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022. godine i Ukrajina je samo četiri dana kasnije podnela zahtev za članstvo u Evropsku uniju. Predsednik Zelenski je tada tražio da Ukrajina bude "hitno primljena po novom ubrzanom postupku".

- Naš cilj je da budemo sa svim Evropljanima i da budemo jednaki sa njima. Siguran sam da to zaslužujemo. Siguran sam da je to moguće - rekao je Zelenski 28. februara ove godine.

Skoro puna četiri meseca kasnije, očekuje se da će Evropska komisija danas (u petak 17. juna) dati svoje mišljenje o tome da li bi Ukrajina mogla da dobije status kandidata. Nakon toga, 27 zemalja članica Evropske unije treba da odluče da li se slažu sa mišljenjem komisije.

Status kandidata Ukrajine

Članstvo Ukrajine u Evropsku uniju je pitanje koje je diglo veliku buru prethodnih godina. Bivši predsednik Ukrajine, Viktor Janukovič, je 2013. godine iznenada doneo odluku da ne potpiše sporazum sa Evropskom unijom koji bi Ukrajini pružio mogućnost da se "popne za stepenik više" na svom evropskom putu. Izbili su masovni "proevropski" protesti. Predsednik Janukovič se odlučio da jača saradnju sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Godinu dana kasnije, Rusija je "aneksirala" poluostrvo Krim. Većina evropskih nacija podržava predlog da Ukrajina "vanredno" postane član Evropske unije, ali i dalje postoji veliki blok zemalja koje su čvrsto protiv toga. Danas (petak 17. jun) bi, prema navodima medija, mogao biti dan "D" za Ukrajinu i njen zvaničan status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office