AKTUELNO

Dok je Bi-Bi-Si u pregovorima sa Evropskom radiodifuznom unijom o tome da bude domaćin Evrovizije 2023. nakon što je EBU presudio da ne može da se odvija u Ukrajini kako je planirano, a Velika Britanija je osvojila drugo mesto, Boris Džonson kaže da se nada da će Ukrajina moći da organizuje takmičenje sledeće godine „jer ratom razorena zemlja to zaslužuje.“

Nakon povratka iz nenajavljene posete Kijevu, Džonson je rekao da veruje da bi muzičko takmičenje moralo da se održi u ovom gradu uprkos tekućem sukobu sa Rusijom.

„Upravo sam bio u Kijevu. Neću reći da je u potpunosti prestalo da treperi, zuji i puca, ali je daleko, daleko življe. Ljudi su mnogo sigurniji. Na ulicama su i jedu u kafićima i restoranima kako su to činili pre nekoliko nedelja“, rekao je britanski premijer.

Britanci bi voleli da organizuju novi Evrosong ali činjenica je, kazao je Džonson, da su Ukrajinci pobedili i da to zaslužuju.

„Verujem da mogu da organizuju takmičenje i verujem da treba da ga imaju. Kijev ili bilo koji drugi bezbedan ukrajinski grad bio bi fantastično mesto za to.”

Prethodno je prvo minstarka Nikola Sterdžon rekla da Škotska ima "savršeno mesto" za domaćina Evrovizije u Glazgovu, na obali reke Klajd, a u petak se čak osam gradova prijavilo za organizaciju. Konačna odluka nije doneta, ali su brojne regionalne ličnosti sugerisale da je njihov grad najpogodniji da bude domaćin.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan napisao je na Tviteru:

Foto: Tanjug AP/Owen Humphreys

„Stanovnici Londona bi Evroviziju dočekali raširenih ruku. Spremni smo da pojačamo i podržimo Ukrajinu tako što ćemo biti domaćini takmičenja koje odaje počast ukrajinskom narodu, a takođe slavi i najbolje od Britanije.“

Događaj bi mogao da se održi ili u O2 Areni sa 20.000 mesta ili u Vembli areni sa 12.500 mesta

Lider škotskih laburista Anas Sarvar je tvitovao: „Slažem se sa @Nicola Sturgeon u vezi sa ovim. Voleo bih da okolnosti nisu takve, ali za alternativno mesto, naš fantastični grad bi bio domaćin #Evrovizije za pamćenje. Glazgov bi bio spreman raširenih ruku.”

Neki smatraju da bi evropsko muzičko takmičenje trebalo da dođe u Edinburg jer je ovaj grad ranije bio domaćin takmičenja (domaćin 17. Pesme Evrovizije 1972. godine), a održava i prijateljske veze sa Kijevom. Naime, Edinburg i Kijev su gradovi pobratimi više od 30 godina i „Edinburg bi bio savršen grad u Velikoj Britaniji za domaćina takmičenja 2023.“

Autor:

#Boris Džonson