AKTUELNO

Komentarišući novi francuski non-pejper, evropski put Srbije i nastupajući sastanak evropskih lidera, prof. dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK ističe da se kriza u Ukrajini očigledno prenela i na druge delove Evrope.

Zečević je rekao da je očigledno da nam situacija sa Ukrajinom pokazuje da kriza koja je nastala u jednom delu Evrope može da se prenese na druge delove, a dodaje, Balkan je uvek bio “bure baruta” i potencijalno žarište konflikta.

- Dobro bi bilo da se u četvrtak donese odluka da države Zapadnog Balkana, bar ove koje su u procesu pregovaranja za članstvo dobiju sredstva. Na primer, kako otvaramo klastere, tako da dobijamo sredstva jednaka sredstvima članica koje dobijaju zemlje koje imaju sličan broj stanovnika. To bi bio značajan napredak za nas i pomoglo bi nam da držimo tempo sa ostalim članicama NATO-a i da se ekonomski razvijamo – rekao je Zečević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ukoliko bi Ukrajina dobila status kandidata za ulazak u EU, to bi značilo da bi mi koji ispunjavamo više kriterijuma od njih za članstvo u EU, trebalo da više napredujemo.

Prof. dr Dragan Mitrović sa Fakulteta političkih nauka, rekla je da u poplavi diplomatske inicijative iz Brisela, pojedinačnih država članica, članova evropskog parlamenta, različtih inicijativa, postajemo zbunjeni i ne znamo više ni kako šta da tumačimo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Primetna je velika diplomatska ofanziva na Balkan, vidimo i pojačano interesovanje i Brisela i EU za zemlje regiona i Srbiju kao centralnu zemlju u tom regionu. Međutim, da li se svi ti datumi i inicijative mogu pretočiti i da li će se pretočiti u konkretne precizno formulisane ponude Brisela tek ćemo videti – rekla je Mitrović.

Autor: