AKTUELNO

Grčka je posle snimka orgija, u jeku turističke sezone, donela odluku o novom bezbednosnom sistemu.

Partenon, antički hram posvećen boginji Ateni izgrađen u V veku pre nove ere bio je svedok propasti civilizacija i carstava ali, tokom svojih 2500 godina postojanja, odo mesto možda nikada nije videlo ništa slično onome što se dogodilo ovih dana, piše Tajms.

Nakon što je u malom hramu u kompleksu Akropolja grupa muškaraca organizovala grupni seks i sve to snimila, grčke vlasti su odlučile da instaliraju nadzorne kamere na Partenonu.

Foto: Pixabay.com

Lina Mendoni, grčka ministarka kulture, rekla je da će na terenu biti instaliran bezbednosni sistem koji će činiti 150 kamera i kontrolna soba.

"Bio je to razvratan, užasno razvratan čin. To je najsramotniji napad na svetost mesta", rekao je za Tajms Joanis Mavrikopulos, šef obeubeđenja na Akropolju.

Odluka o postavljanju sigurnosnog sistema doneta je vrhuncu turističke sezone, dok dnevno desetak hjiljada ljudi obilazi antičku akropolu koju obezbeđuje 100 čuvara.

Foto: Pixabay.com

Iz ministarstva kulture nisu želeli da daju pojedinosti o sistemu, osim da ga je finansirala fondacija pokojnog tajkuna Aristotela Onazisa.

"To je važan korak u pravom smeru. Prvo moramo da ulažemo u zaštitu naše kulturne baštine. Prava zaštita baštine je znak civilizacije" dodao je Mavrikopulos i pozvao vlasti da slično urade u celoj zemlji.