AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, uoči sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Talinu, da postoji široki konsezus Nemačke i Francuske o budućnosti Evrope.

Angela Merkel je rekla da u Makronovom govoru o budućnosti EU vidi dobru bazu na osnovu koje Francuska i Nemačka mogu intenzivno da rade.

- Postoji široki konsenzus Nemačke i Francuske. Ipak mi naravno treba još da razgovaramo o detaljima. Ja sam međutim čvrsto ubeđena da Evropa ne može ostati na tome - istakla je Merkelova u prvoj reakciji na govor koji je Makron održao u utorak.

Makronovi predlozi će se razmatrati večeras u Talinu na radnoj večeri čelnika EU.

Oni sutra imaju samit gde treba da razgovaraju o digitalnoj budućnosti Evrope, kao i o nizu izazova koji stoje pred Evropskom unijom.

Makron je u utorak u obraćanju studentima Sorbone govorio o budućnosti Evrope u više brzina i učvršćivanja veza Nemačke i Francuske.

Predsednik Francuske predložio je Berlinu novo partnerstvo i pozvao da se potpiše novi Jelisejski sporazum 22. januara 2018. godine, na 55. godišnjicu sporazuma koji je Šarl de Gol zaključio sa Konradom Adenauerom, kojim je učvršćeno pomirenje Francuske i Savezne republike Nemačke.

- Možemo dati odlučni i konkretni francusko-nemački podsticaj - rekao je Makron i predložio, na primer, da se potpuno integrišu francuska i nemačka tržišta do 2024. godine time što će se primeniti isti propisi za firme u obe zemlje.

Između ostalog, predložio je zajednički budžet za zemlje koje imaju evro i zajedničke evropske interventne snage do 2020. godine.

- Ja pozitivno gledam na inicijative u pravcu jedne Evrope za odbranu i Evrope u kojoj zajedno upravljamo pitanjima migrantske politike - rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je pozdravila i govor predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o stanju EU i ocenila da oba govora daju podsticaj EU.

#Angela Merkel

#Emanuel Makron

#Evropa

'