AKTUELNO

Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini.

Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv.

Time je značajno nadmašena dvotrećinska većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju pristupnih dokumenata, prenosi Rojters.

Senatori obe partije, i demokrata i republikanaca, snažno su podržali članstvo Finske i Švedske u NATO, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju sa NATO.

- Ovim istorijskim glasanjem šalje se važan znak održive, dvostranačke posvećenosti SAD NATO-u i osiguravanja da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice - naveo je američki predsednik DŽozef Bajden u saopštenju.

Jedni koji je glasao protiv bio je republikanac DŽoš Holi.

Nakon što Senat odobrio protokole o pristupanju dve zemlje NATO-u, predsednik SAD treba da potpiše instrument ratifikacije sporazuma, rekao je portparol Stejt departmenta za Si-En-En.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu 24. februara.

NATO je formalno pozvao dve zemlje da se pridruže savezu krajem juna, ali pristup Finske i Švedske moraju da ratifikuju parlamenti svih 30 država članica kako bi one bile zaštićene u skladu sa članom pet, odbrambenom klauzulom NATO koja podrazumeva da je napad na jednog od saveznika, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje do godinu dana.

Autor: