AKTUELNO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji promoviše Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, naglasivši da će "NATO ostati nuklearni savez".

Portal Politiko ocenjuje da "lideri NATO-a često naglašavaju da je u pitanju odbrambeni savez, a da je izgleda najbolja odbrana termonuklearna odbrana" i podseća da se svetske nuklearne sile, uključujući NATO članice – SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, protive sporazumu za koji se zalažu najnoviji dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Navodi se da su u julu ove godine 122 zemlje članice Ujedinjenih nacija glasale za usvajanje Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, a prema podacima Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja do sada su ga 53 zemlje potpisale i tri ratifikovale. Prilikom glasanja u UN jedino se Holandija izjasnila protiv sporazuma.

Stoltenberg je u saopštenju pozdravio pažnju koju je Nobelov komitet posvetio pitanju neširenja nuklearnog oružja, ali je naveo da je sporazum Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja pogrešan put ka smanjenju nuklearnog arsenala.

- NATO je posvećen očuvanju mira i stvaranju uslova za postojanje sveta bez nuklearnog oružja. Mi delimo ovaj cilj sa Međunarodnom kampanjom za zabranu nuklearnog oružja i pozdravljamo pažnju koju je Nobelov komitet posvetio ovom pitanju. Ipak, Sporazum o zabrani nuklearnog oružja ne približava nas cilju stvaranja sveta bez nuklearnog oružja. U stvari, njime se rizikuje napredak koji smo tokom godina ostvarili u razoružanju i neširenju oružja - tvrdi generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je, navodeći "aktuelno bezbednosno okruženje", naveo da zemlje članice NATO-a nemaju drugog izbora osim zadržavanja sopstvenih nuklearnih arsenala.

- Ono što nam je potrebno smanjenje nuklearnog naoružanja koje je moguće proveriti i koje je uravnoteženo. Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, koji su potpisale članice NATO-a, ostaje osnova međunarodnih napora u tom pravcu. Od kraja Hladnog rata, članice NATO-a dramatično su smanjile sopstveno nuklearno naoružanje. Ali, dokle god nuklearno oružje postoji, NATO će ostati nuklearni savez - naveo je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg

#NATO

'