AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije planiraju da podrže suspenziju sporazuma o viznim olakšicama između Evropske unije i Rusije iz 2007. godine!

Ministri spoljnih poslova EU planiraju da podrže suspenziju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije iz 2007. na dvodnevnom sastanku u Pragu u Češkoj Republici sledeće nedelje, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na tri zvaničnika upoznata sa tim pitanjem.

Kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, nekoliko država članica EU aktivno lobira za zabranu ili stroga ograničenja broja običnih ruskih građana koji ulaze u blok sa turističkim vizama.

„Neprikladno je da ruski turisti šetaju našim gradovima, našim marinama“, rekao je visoki zvaničnik EU za FT. „Moramo da pošaljemo signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljiv.

„Mi smo u izuzetnoj situaciji i za to su potrebni izuzetni koraci. Želimo da idemo dalje od suspendovanja viznih olakšica“, rekao je zvaničnik EU. Zvaničnik je naveo da bi dodatna ograničenja mogla biti usvojena do kraja godine, navodi FT.

Zemlje poput Poljske, Češke, Estonije i Letonije već su prestale da izdaju vize ruskim državljanima. Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je ove nedelje da ruski turisti predstavljaju bezbednosnu pretnju po zemlju i da bi zabrana putovanja mogla da podstakne neke Ruse da „pritisku“ Kremlj.

Drugi, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca i visokog diplomatu EU Žozepa Borela, izjasnili su se protiv potpune zabrane ruskih putnika. Oni su tvrdili da blok ne bi trebalo da kažnjava obične Ruse za postupke njihove vlade.

Moskva je ocenila predložene mere kao „flagrantni nacionalizam“ i ksenofobiju. Kremlj je tada izrazio nadu da će "zdrav razum" na kraju prevladati.