AKTUELNO

Britanska kraljevska porodica ostavila je loš utisak svojim ponašanjem nakon smrti princeze Dajane pre 25 godina, što je dovelo do postepene i uglavnom uspešne promene u upravljanju njenim javnim imidžom.

Smrt princeze od Velsa 31. avgusta 1997. izazvala je široko rasprostranjenu nacionalnu žalost, koja je u početku zahvatila vrh kraljevske porodice, uključujući kraljicu Elizabetu II i njenog sina princa Čarlsa.

Foto: Tanjug AP/Steve Holland

Na kraju su priznali da je bilo grešaka i da porodica mora da okrene stranicu decenijama razvoda, porodičnih svađa i skandala koji su narušili njihov ugled u javnosti. Četvrt veka kasnije, monarhija ima mnogo bolji PR, pamet u društvenim mrežama i sposobna je da brzo reaguje, a koja u isto vreme uspeva da samouvereno organizuje velike događaje poput proslave platinastog jubileja u junu, ali nedavne kontroverze, posebno veza princa Endrua sa bogatim pedofilom Džefrijem Epštajnom i odlazak princa Harija iz porodičnog stada sa suprugom Megan Markl, dovode u pitanje transformaciju monarhije.

- Dajanina smrt bila je iznenadni zaokret koji je naterao monarhiju da promeni svoj imidž u javnosti, da prihvati moderniji, izražajniji imidž u stilu 'celebriti' kako bi se dopao javnosti - rekao je za AFP istoričar kraljevske porodice Ed Ovens.

Foto: Tanjug AP/Victoria Jones

Sada vidi opasnost u Harijevom otuđenju, kraljičinom pristupu skandalu koji uključuje predstojeću vladavinu Endrua i Čarlsa.

- Mislim da su turbulentna vremena pred nama - rekao je Ovens. Nakon što je Dajana umrla, kraljica i Čarls su danima ostali u zamku Balmoral, svojoj udaljenoj rezidenciji u Škotskoj, bez davanja bilo kakvih javnih izjava. Uz druge propuste, pod uticajem medija, proširilo se mišljenje da porodica ne shvata koliko je taj trenutak važan za ceo narod.

Kraljica, koja je bila na glasu da joj je više stalo do njezinih pasa i konja nego do podanika, dobila je tako 'humaniji' imidž. Čarlsu, kojega su ismijavali da je naduvan i ukočen, takođe je podvrgnut 'makeoveru'. Vilijam i Hari bili su ključni u tome, postavši, poput Diane, 'osećajni prinčevi' kojima otac pomaže - rekao je Ovens i dodao:

- Njegov imidž jako je pažljivo rehabilitovan oko ideje da je brižan otac dvojice sinova pogođenih tragedijom majčine smrti.

Foto: Tanjug AP/Ben Stansall

Kraljevski komentatori se ne slažu oko toga koliko je kritika bila poštena, napominjući da je prioritet porodice bio da pomogne Vilijamu i Hariju, koji su iznenada izgubili majku, i da organizuje detaljnu sahranu, ali odnos prema medijima Bakingemske palate se postepeno menjao i angažovani su iskusniji PR tim.

Robert Hardman, autor knjige „Kraljica našeg doba: Život Elizabete II“. objavljen ove godine, tvrdi da je to bila postepena 'evolucija':

- Monarhija nije kao brend žitarica, ne prepakuje se. Menja se polako, neprimetno, ali odlučno. Stvarno se osećalo tih godina da se stvari moraju promeniti. Ali ne možete odjednom sve uništiti.

Hardman je rekao da kraljevska palata danas, umesto da "pognute glave i čeka da vidi kako će se stvari razvijati" kao ranije, obično brzo i odlučno reaguje na kontroverze. On je podsetio na njenu pametnu prošlogodišnju reakciju da se „sećanja mogu razlikovati“ nakon senzacionalnih tvrdnji Megan i Harija da je bila izložena rasizmu u porodici. Međutim, prema drugim članovima kraljevske porodice, odlazak para u Ameriku 2020. godine, nazvan 'Megzit', zahteva mnogo veću kontrolu štete jer je Hari ostavio 'ogromnu prazninu' u instituciji.

- Megan je otelotvorila i neke vrline koje je Dajana želela da projektuje, u smislu emocija i kontakta - rekao je Ovens.

Foto: Tanjug AP/Toby Melville

Istovremeno, kraljičina reakcija na skandal sa Endrjuom, za kojeg se govorilo da je njen omiljeni sin, podseća na greške iz ere Dajane. U februaru, Endru je rešio tužbu SAD za seksualni napad sa Epstajnovom žrtvom. Mesec dana kasnije, kraljica je bila žestoko kritikovana jer mu je dozvolila da je prati na komemoraciji u čast njenog pokojnog supruga, princa Filipa.

- Debakl sa Endrjuom sugeriše da kraljica možda nije dobro naučila lekciju iz kasnih 1990-ih - rekao je Ovens i dodao:

- Trebalo je da bude pažljivije prema javnom mnjenju i da Endrua drži podalje.

Kraljevski istoričar vidi mnogo sličnih „izbočina“ pred Čarlsovu predstojeću vladavinu, jer je bio upleten u nekoliko skandala prikupljanja sredstava za svoje dobrotvorne organizacije, uz dugogodišnju zabrinutost zbog njegovog mešanja u politiku.

- Za razliku od kraljice, Čarlsu nedostaje 'suptilnost', tako da i tu ima problema - kaže Ovens.