AKTUELNO

Ruski filozof Aleksandar Dugin veruje da je njegova ćerka Darja bila meta napada stravične eksplozije automobila bombe u kojoj je izgubila život prošle nedelje.

Ubistvo je izazvalo mnogo spekulacija o tome da li su ubice nameravale da ubiju samog Dugina ili njegovu ćerku.

- Nije bila greška, rekao je on.

- Učinjeni su svi napori da se ona ubije… ona je bila meta, rekao je on u dokumentarcu pod naslovom '"Zašto je Darja Dugina ubijena?" koji će emitovati ruski Prvi kanal.

Dugina (29) vozila je očev terenac Tojotu kada je eksplodirao, što je navelo ruske službe za sprovođenje zakona i vlasti da pretpostave da je sam filozof možda bio meta napada.

Prema Duginu, njegova ćerka je bila na meti jer je zagovarala ''rusku ideju... ideju državnosti velikih sila, sigurnost za naš narod i našu naciju".

Foto: Tanjug AP/Vladimir Kondrashov

Samog Dugina zapadni mediji su nazvali "Putinov mozak" i "Putinov Raspućin" koji su tvrdili da je on navodno izvršio uticaj na pogled na svet predsednika Rusije Vladimira Putina.

U Rusiji se Dugin uglavnom doživljava kao marginalizovana ličnost bez stvarnog uticaja.

Ranije je Dugin nazvao ubistvo svoje ćerke ''terorističkim činom'' i za ubistvo okrivio ''nacistički ukrajinski režim''. Takođe je rekao da želi ''pobedu'' Rusije u tekućem sukobu u Ukrajini, a ne osvetu.

Kijev je negirao bilo kakvu zvaničnu umešanost u napad automobilom bombom.

Ruska služba bezbednosti, FSB, identifikovala je osumnjičenu za smrt Dugine kao državljanku Ukrajine Nataliju Vovk (43).

Vovk, pod prezimenom Šaban, pojavila se na listi pripadnika ukrajinske Nacionalne garde.

Autor: