AKTUELNO

Bivši američki predsednik Donald Tramp navodno je sakrio neke dokumente tokom istrage o njegovom imanju na Floridi od strane Federalnog istražnog biroa (FBI).

Odeljenje je saopštilo da je pre istrage FBI dobio dokaze iz više izvora da su dokumenti verovatno sakriveni u skladištu na Trampovom imanju Mar-a-Lago i kasnije uklonjeni. Takođe je navedeno da je Tramp izričito zabranio agentima FBI-ja da pretražuju skladište. U dokumentu na 54 stranice, ministarstvo je takođe dodalo da je Tramp najverovatnije želeo da opstruiše istragu.

Policija je 8. avgusta zaplenila nekoliko poverljivih dokumenata iz Trampove kuće na Floridi, a bivši predsednik je pod istragom zbog sumnje da je njima loše rukovao.

Kada američki predsednici napuste funkcije, moraju da predaju sve svoje dokumente i mejlove vladinoj agenciji koja se zove Nacionalni arhiv, a Tramp ih je odveo iz Bele kuće na Floridu u januaru 2021. On negira bilo kakvu nepravdu, rekavši da je s dokumenata skinuta tajnost i tvrdeći da je to "lov na veštice".

U dokumentu koji je Ministarstvo pravde objavilo u utorak, Džej Brat, šef kontraobaveštajne službe u odeljenju, pominje da je FBI tokom istrage otkrio niz poverljivih dokumenata koje Trampov tim nije predao vlastima uprkos prethodnim zahtevima.

Tramp je prošle nedelje zatražio od suda da imenuje nezavisnog eksperta koji će pregledati dokumente koje je zaplenio FBI tokom istrage. Ovo bi trebalo da odluči da li neki od dokumenata mogu ostati poverljivi i stoga ne mogu postati deo istrage.

Odeljenje je odgovorilo na Trampov zahtev u dokumentu objavljenom u utorak. Kako je navedeno, bivši predsednik više nema pravo na dokumente, pošto mu ne pripadaju, već su vlasništvo vlade.

Prema ministarstvu, sud stoga ne bi trebalo da imenuje nezavisnog veštaka, jer bi to moglo sprečiti istražitelje da pristupe dokumentima. „Imenovanje specijalnog eksperta je nepotrebno i značajno bi štetilo važnim interesima vlade, uključujući interese nacionalne bezbednosti“, dodaje se u dokumentu.

Autor: