AKTUELNO

Miroslav Lazanski, srpski novinar i ambasador Republike Srbije u Rusiji, preminuo je 4. avgusta 2021. godine, ali mnogi i dalje pamte njegove analize iz sfere odbrane i geopolitike.

Lazanski je svojevremeno izjavio da je Mihail Gorbačov najveći tragičar i idiot 20. veka.

- Gorbačov je žrtve Sovjetske armije, miliona ljudi koji su poginuli, jednostavno precrtao zbog 18 milijardi nemačkih maraka pomoći u vidu isporuke starih zaliha hrane - rekao je Lazanski za emisiju "Srbija na vezi".

On je tvrdio da je tako Gorbačov strateški pomerio dubinu teritorije Sovjetskog Saveza.

Lazanski je smatrao i da su rezultati II svetskog rata promenjeni.

Kada je govorio o pobedi Sovjetske armije, Lazanski je isticao da je bitka u Staljingradu bila prekretnica Drugog svetskog rata. Govorio je da su vojnici Crvene armije slomili kičmu nemačkog Vermahta, zaustavili prodor nemačke vojske ka naftnim poljima Kaspijskog regiona.

Foto: Tanjug AP/Ivan Sekretarev

- Staljingradska bitka je prva velika i najveća saveznička pojedinačna pobeda na kopnu u Drugom svetskom ratu, početak kraja nacističke Nemačke, a poraz nemačke 6. armije kod Staljingrada ujedno je i prva velika predaja nemačke vojske. Operacijama Crvene armije na frontu kod Staljingrada rukovodio je maršal Vasilij Čujkov, a front jedinica nemačke vojske i njenih satelita probijen je na spoju dve rumunske armije koje su bile na tom delu fronta. Svi pokušaji nemačke kopnene vojske da deblokiraju 6. armiju propali su i feldmaršal Fridrih Paulus je bio prisiljen da kapitulira zajedno sa svojih 80.000 preživelih vojnika - govorio je Miroslav Lazanski.

Autor: