AKTUELNO

Četrnaestogodišnji Leon Braun je preminuo u svom domu nakon što je učestvovao u "blekaut izazovu", za koji se pretpostavlja da je doveo i do smrti Arčija Betersbija.

Škotlanđanka Lorin Kiting (30) pronašla je 25. avgusta telo svog sina tinejdžera u njegovoj spavaćoj sobi. Tvrdi da je on učestvovao u tzv. blekaut izazovu.

U istom izazovu učestvovao je i Arči Betersbi, koji doživeo smrtonosnu povredu mozga zbog koje je kasnije preminuo.

Naime, u ovom izazovu učesnici ne dišu sve dok se ne onesveste, što može dovesti do toga da nizak nivo kiseonika u mozgu prouzrokuje napade, ozbiljne povrede i smrt.

Lorin Kiting je zbog toga izdala upozorenje drugim porodicama.

- Jedan od Leonovih prijatelja mi je rekao da je učestvovao u tom čelendžu na Fejstajmu, nakon što ga je video na Tik-Toku".

- Leon je hteo da bude prvi koji će to da proba. On i njegovi prijatelji su mislili da je to smešno i zabavno. Mislili su da će se probuditi, ali Leon se nije vratio. Sve je pošlo po zlu - navela je Lorin.

Kaže da niko ne očekuje da će njegovo dete to da radi.

- Molim vas, upozorite ih, ovi onlajn izazovi nisu vredni njihovih života. Nisu vredni lajkova ili zbog čega već to rade - istakla je očajna majka.

Do Leonove smrti došlo je nekoliko nedelja nakon što je preminuo Arči Betersbi, kojeg je takođe pronašla majka. Arči je doživeo povredu mozga zbog koje je bio stavljen na aparate za održavanje života, sa kojih je isključen početkom avgusta.

Arčijeva majka Holi Dens je ranije rekla da se sumnja da su čak 82 osobe preminule zbog učestvovanja u ovom izazovu, a da je još mnogo dece povređeno za ovih 14 godina, koliko izazov postoji.

U Tik-Toku kažu da su preduzeli mere kako bi sprečili korisnike da dele snimke i da ih pretražuju rečima "blackout challenge". Navode i da brišu takve snimke kada ih pronađu.

U policiji navode da nema sumnjivih okolnosti kada je reč o smrti Leona Brauna.

Autor: