AKTUELNO

Ćerka avganistanskog generala, koja se predstavila kao Elaha, tvrdi da ju je bivši portparol talibana Kari Said Hosti naterao da se uda za njega u januaru.

"Silovao me je svake noći. Svake noći me je mučio i tukao", rekla je ona u snimku koji se proširio internetom.

Elaha je rekla da je bila studentkinja Medicinskog univerziteta u Kabulu i da je ćerka bivšeg generala koji je radio u Nacionalnom direktoratu za bezbednost (NDS) u Kabulu pod vladom koju su podržavale Sjedinjene Države.

Na snimku se vide i povrede koje joj je, kaže, Hosti naneo a tvrdi i da je snimio njeno silovanje i time je ucenjivao.

Ispričala je i da je pokušala da pobegne iz zemlje ali su je talibanski zvaničnici uhvatili na graničnom prelazu Torkam za Pakistan. Tvrdi i da su je zatvorili i naterali da se izvini Hostiju i da mu poljubi noge.

"Nakon objavljivanja ovog videa, možda me niko više neće videti, možda me ubiju. Ali umreti jednom je bolje nego umreti hiljadu puta“, rekla je Elaha.

CBS je razgovarao sa Elahinom prijateljicom, koja je potvrdila njenu priču i rekla da ona i dalje očajnički želi da pobegne iz zemlje.

Hosti, koji je u martu smenjen sa funkcije portparola talibanskog ministarstva unutrašnjih poslova, na Tviteru je demantovao optužbe.

On je tvrdi da je brak bio sporazuman i kaže da je bilo problema jer je njena muslimanska vera bila "slaba“. Odlučio je da se razvede od nje jer je vređala Kuran, rekao je on.

Hosti se izvinio talibanima što je uzeo Elahu za svoju drugu ženu, jer se to kosi sa novom zabranom uvedenom prošle godine prema kojoj muškarac ne može da ima više žena.

Po Tviteru kruže snimci Elahine majke koja metlom tera Hostija iz kuće, kao i snimak Hostija koji upozorava Elahu u njenoj kući da je poveo sa sobom naoružanog čoveka.

Na još jednom snimku se vidi Elaha, koja deluje povređeno, u boilnici.

Novinarka Ruči Kumar je na Tviteru navela da je proverila istinitost video snimaka. Ona je dodala da je čula izveštaje o mnogim ženama koje su vezi sa bivšim avganistanskim bezbednosnim zvaničnicima koje se suočavaju sa zlostavljanjem, seksualnim napadom i prisilnim brakom.

"Amnestija se očigledno ne odnosi na žene iz njihove porodice“, primetila je ona, pozivajući se na obećanje talibana da neće tražiti odmazdu protiv bivših vladinih zvaničnika.

Od kada su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021. godine, međunarodne organizacije su izrazile zabrinutost u vezi sa odnosom ove grupe prema ženama. Iz UN navode da su žene i devojke isključene iz javnog života, obrazovanja. Takođe su meta svih oblika nasilja.

Samira Hamidi, aktivistkinja Amnesti internešenela iz južne Azije, pozvala je Ujedinjene nacije da spasu Elahu.

"Svedočenje Elahe, studentkinje medicine o njenom prinudnom braku, silovanju i mučenju od strane moćnog naoružanog taliba šokantna je realnost sa čim se suočavaju desetine žena i devojaka“, napisala je ona na Tviteru.

Autor: