AKTUELNO

Očigledna je inflacija specijalnih emisara, a ovo sad prerasta i u hiperinflaciju. U EU kao da vlada haos, jer smo svi mislili da je Lajčak sasvim dovoljan, kaže Dušan Janjić.

I Slovenija je imenovala svog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, što je čak šesti "specijalac" za ovaj region. Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon objavila je da će taj zadatak za Ljubljanu obavljati Anžej Frangeš, o čemu je obavestila specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Poznaje region

Frangeš je, između ostalog, obavljao poslove regionalnog oficira za vezu za Beograd i Prištinu, a bio je angažovan u Delegaciji EU u Beogradu sa fokusom na dijalog Srbije i Kosova, kao i u Euleksu.

Ovim je zapadni Balkan dobio šestog specijalnog emisara, jer su pre Slovenije na ovaj zadatak poslati pomenuti Eskobar, Miroslav Lajčak (EU), Stjuart Pič (Velika Britanija), Manuel Zaracin (Nemačka) i Sofija Gramata (Grčka).

Haos u EU

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je potez Slovenije nesumnjiva devalvacija pojma specijalnog izaslanika. Kako ocenjuje, ne postoji druga potreba Slovenije da imenuje svog "specijalca" za zapadni Balkan osim da izvuče neke svoje interese.

- Hiljadu babica, kilavo dete, rekao bi naš narod. Zaista je očigledna inflacija specijalnih emisara, a ovo sad prerasta i u hiperinflaciju. U EU kao da vlada haos, jer smo svi mislili da je Lajčak sasvim dovoljan. Ne samo da se pokazalo da nije već se sa slovenačkim izaslanikom dogodio apsurd nad apsurdima. Kako drugačije nazvati činjenicu da je njegov prvi korak bio da organizuje susret predstavnika Albanije, Kosova, Crne Gore i Severne Makedonije, a izostavi Srbiju. Potpuno je besmisleno raditi protiv ideje Otvorenog Balkana, to je čak u suprotnosti s porukom Eskobara, koji je jasno rekao da treba harmonizovati inicijative. Pogotovo sada kada postoje signali da bi Podgorica i Priština mogle ući u Otvoreni Balkan - objašnjava Janjić.

Autor: