AKTUELNO

Evro je pao ispod 0,99 dolara prvi put u 20 godina, nakon što je Rusija rekla da će zatvoriti svoj glavni gasovod za Evropu na "neodređeno vreme".

Evro se kretao malo ispod nivoa od 0,99 kada su evropska tržišta otvorena danas, 5. septembra, trgujući na 0,9893 u odnosu na američki dolar, nešto posle 8h po londonskom vremenu.

Ranije ujutru, jedinstvena valuta je dostigla minimum od oko 0,9881 dolara.

Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, premašio je novi maksimum u dve decenije pošto je britanska funta skliznula zbog straha od snabdevanja energijom. Takođe, japanski jen je oslabio u odnosu na USD.

U petak je ruski snabdevač energijom, Gasprom, rekao da neće nastaviti snabdevanje Nemačke prirodnim gasom kroz ključni gasovod Severni tok 1, a kao razlog je naveo kvar na turbini.

Saopštenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Grupa sedam ekonomskih sila dogovorila plan za uvođenje ograničenja cena ruske nafte. Ta vest, inače, dolazi uoči sastanka Evropske centralne banke u četvrtak, kada ekonomisti očekuju da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na depozite sa 0 na 0,75 odsto.

- Očekujemo da Rusija poštuje ugovore koje ima, ali čak i ako se naoružavanje energije nastavi ili poveća kao odgovor na naše odluke, mislim da je Evropska unija spremna da reaguje - rekao je Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, piše CNBC.

#Evro