AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založio se danas za zajedničku praksu kupovine gasa u Evropi, kako bi bilo jeftinije, i da se ograniči cena ruskog gasa koji se isporučuje gasovodima.

"Mi se zalažemo za zajedničku praksu kupovine gasa... To bi omogućilo Evropi da, kupujući zajedno, kupujemo jeftinije", rekao je Makron novinarima posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Makron je dodao da će Francuska podržati eventualni predlog Evropske komisije ako odluči da postavi gornju granicu cene gasa koji se kupuje gasovodima iz Rusije.

Francuski predsednik je dodao da je njegova zemlja za sprovodjenje reforme veleprodajnog tržišta električne energije u Evropi, i dodao da se zalaže za mehanizme smanjenja cena posle istorijskog rekorda tokom leta.

"Mi branimo evropski mehanizam doprinosa, a taj doprinos bi mogao da se vrati državama za finansiranje njihovih ciljanih nacionalnih mera", rekao je Makron, dok Evropska komisija priprema sopstveni plan reformi.

Makron je rekao da je njegova zemlja spremna da isporuči više gasa Nemačkoj koja bi mogla da Francusku snabdeva električnom energijom, ako to bude zahtevala energetska kriza ove zime.

Autor: