AKTUELNO

Ajkula je u utorak napala i ubila američku turistkinju koja je ronila u vodama oko Bahama, saopštile su vlasti.

U napadu koji se dogodio na popularnom mestu za ronjenje u blizini Grin Keja na severnim Bahamima stradala je 58-godišnja žena iz Pensilvanije, rekla je portparolka policije, glavni nadzornik Krislin Skipings za Asošijeted pres.

Žena je bila putnica na kruzeru i sa porodicom je rezervisala izlet preko lokalne turističke agencije koja ih je odvela u popularno područje za ronjenje.

Skipings je rekla i da je ženina porodica, koja je videla napad, pokušala da joj pomogne, ali da ju je bik ajkula bik ozbiljno izujedala po gornjim delovima tela.

"Zaposleni turističke agencije i članovi porodice uspeli su da izvuku ženu na brod i požurili do najbližeg pristaništa, gde je došlo vozilo hitne pomoći. Ali ona više nije pokazivala znakove života", rekla je Skipings.

Plaža na kojoj se dogodio napad je privremeno zatvorena za posetioce, a vlasti istražuju incident.

Većina napada ajkula na Karibima dogodi se na Bahamima, a dva su prijavljena 2019. godine, od kojih je jedan bio fatalan. Taj incident uključivao je ženu iz južne Kalifornije koja je bila na odmoru i napale su je tri ajkule u blizini ostrva Rouz, koje se nalazi samo pola milje od mesta napada u utorak.

U decembru 2020. prijavljen je smrtonosni napad ajkula na francuskoj karipskoj teritoriji Sent Martin, prvi takav incident u tom regionu.

Sveukupno, najmanje 32 napada ajkula prijavljena su na Bahamima od 1749. godine, nakon čega je usledilo 13 napada na Kubi tokom tog vremenskog perioda, uključujući jedan u 2019. godini, prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula sa sedištem na Floridi.

Majkl Hajthaus, morski biolog sa Međunarodnog univerziteta Floride u Majamiju, rekao je da je veliki broj napada na Bahamima verovatno povezan sa činjenicom da ima mnogo ljudi u vodi u toj oblasti i da je morski ekosistem robustan.

On je rekao da Bahami imaju razne vrste ajkula, od kojih većina ne obraća pažnju na ljude, osim bik ajkule i tigraste ajkule.

Hajthaus je dodao da ajkule imaju neverovatne senzorne sisteme i da ih mogu privući hrana, zvuci i mirisi u vodi. Ali generalno, napadi ajkula ostaju retki, naglasio je on.

Širom sveta, prošle godine je bilo 137 napada ajkula, od kojih 73 nije bilo izazvano, prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula.